Foto: Shutterstock
"Izkrāsotās lēdijas" (Painted Ladies) Sanfrancisko, ASV - tā ir rinda skaisti krāsotu Viktorijas laikmeta māju Šteinera ielā. Diemžēl lielāka daļa šo namu cieta 1906. gada zemestrīcē. Tāpēc nav brīnums, ka tās mājas, kas vēl saglabājušās, pārvērstas par  apbrīnas objektu tūristiem un viesiem.

Mājas celtas laikā no 1892. līdz 1896.gadam, kad ASV valdīja celtniecības bums. Šīs mājas bieži redzamas atklātnītēs, skatu kartiņās, tās fotografē žurnāliem un apbrīno. Mājas filmētas vairāk nekā 70 reižu - dažādās filmās, TV programmās un reklāmas rullīšos.

Теrmins “Painted ladies" uz mājām tiek attiecināts kopš 1978. gada, kad iznāca rakstnieces Elizabetes Pomadas (Elizabeth Pomada) un Maikla Larsena (Michael Larsen) grāmata "Painted Ladies: San Francisco's Resplendent Victorians" par "izkrāsotajām lēdijām" - lieliskajām Sanfrancisko Viktorijas laikmeta ēkām. Kopš tā laika šo nosaukumu lieto, lai apzīmētu krāsainās Viktorijas laikmeta mājas arī citās ASV pilsētās.

No 1849.‒1915. gadam Sanfrancisko tika uzcelti vairāki desmiti tūkstošu māju Viktorijas laikmeta stilā. Daudzas no tām tika spilgti nokrāsotas, lai tādejādi izceltu arhitektonisko detaļu skaistumu. Tolaik modē bija sarkanais, dzeltenais, šokolādes krāsas un oranžais krāsojums.

Kara laikā daudzi iemītnieki pārkrāsoja savas mājas pelēkā krāsā un noņēma vai paslēpa dekoratīvos elementus.

1963. gadā kāds mākslinieks, atceroties savas mājas kādreizējo skaistumu, pārkrāsoja māju atkal zili-zaļā krāsā. Daudziem tas likās bezgaumības kalngals, taču citiem šī doma patika un viņi steidza pārkrāsot arī savas mājas. Pēc kāda laika faktiski visas mājas ielā bija atguvušas savas kādreizējās krāsas un pārtapa par "Painted Ladies". Tā šī tradīcija turpinās joprojām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!