Foto: AP/Scanpix

Divi alpīnisti noASV bez palīglīdzekļiem sasnieguši ikoniskās Josemitu nacionālā parka Kapteiņa klints virsotni. Abi kāpēji virsotni sasniedza trešdien, 14. janvārī, bet pirms tam viņi gandrīz trīs nedēļas bija soli pa solim un centimetru pa centimetram izpētījuši 900 metrus augsto klints sienu. Medijos šis jau nosaukts par, iespējams, bīstamāko brīvo kāpienu, kāds jebkad veikts, jo El Capitan jeb Kapteiņa klints ir ļoti stāva, augsta un gluda.

Brīvā kāpšana (Free Climbing) ir kāpšanas stils, kad kāpējs lieto tikai dabiskās aizķeres. Virve, ieliktņi, atsaites un cits ekipējums tiek lietots tikai drošināšanai, nevis lai pārvietotos vai atpūstos. Tomijs Kaldvels (Tommy Caldwell) un Kevins Jorgensons (Kevin Jorgeson) savu kāpienu stāvajā Kapteiņa sienā sāka decembra nogalē. Tā kā tā ir granīta klints, tā ir gluda un ir maz vietu, kur iespējams turēties.

Pārgalvīgie vīri savu kāpienu dokumentēja sociālajos tīklos, un viņu veikumam sekoja divi fotogrāfi. Viņi gulēja īpašās teltīs, kas bija piestiprinātas pie klints sienas, kura redzama no visas Josimitu ielejas un ir trīs reizes augstāka par Eifeļa torni, pat augstāka par pasaules augstāko celtni Dubaijā.


"Visiem, kas raksta par kāpienu nogāzē. Tas nav mēģinājums uzvarēt, bet gan mēģinājums realizēt sapni," Jorgensons otrdien rakstīja savā
Twitter
kontā, kad jau gandrīz bija sasniedzis virsotni. Abi vīri – 36 gadus vecais Kaldvels un 30 gadus vecais Jorgensons - milzu kalna virsotni sasniedza trešdienas pēcpusdienā, un tam varēja sekot arī TV tiešraidē. Virsotnē viņus sagaidīja Kordvela sieva un Jorgesona draudzene, kas viņus apkampa, kamēr pār viņiem lija šampanietis, ziņo vietējiem mediji. Kapteiņa klints atrodas Josemitu parkā Kalifornijā. Parks atrodas Kalifornijas štatā, ASV, Sjerranevadas kalnu rietumu nogāzēs, tā platība ir 3081 kvadrātkilometri. Ik gadu to apmeklē simtiem tūkstoši tūristu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!