Foto: Publicitātes attēli

Latvijas privāto vēsturisko ēku īpašnieki ir aicināti pieteikties projektā "Latvijas kultūrceltņu mantojums laikmeta griežos", lai interneta platformā www.latvijasmuizas.lv pastāstītu savu muižas stāstu. Projekta mērķis ir iepazīstināt sabiedrību ar privāto vēsturisko ēku arhitektūras un kultūrvēsturisko bagātību, vēsturiskajām izmaiņām un apņēmīgu cilvēku spēju to nosargāt.

Privāto vēsturisko ēku (muižu, piļu, muižu kungu māju) stāstus iespējams pieteikt vēl līdz februāra beigām, savukārt 10 no iesūtītajiem projektiem tiks atlasīti fotoizstādei, kas būs apskatāma vairākās vietās visā Latvijā, informē Lelde Mencendorfa, viena no fotoprojekta "Latvijas kultūrceltņu mantojums laikmeta griežos" organizatorēm.

Fotoprojekta idejas autors ir Eiropas parlamenta deputāts Artis Pabriks, kurš projekta realizācijā konsultējas ar Latvijas Privāto un vēsturisko ēku asociāciju, kā arī biedrību Latvijas Piļu un muižu asociāciju. Ideja radusies, ņemot vērā, ka Latvija Eiropas mērogā ir unikāla ar savu atrašanās vietu, kas dažādu kultūru ietekmē ir piešķīrusi neatkārtojamu kultūrvēsturisko mantojumu. Latvijā starp visām Baltijas valstīm ir kuplākais muižu, pusmuižu un lauku māju skaits – vairāk nekā 2000 kultūrceltnes. Gadsimtu gaitā šīs celtnes ir mainījušas neskaitāmus saimniekus, piedzīvojušas savus plaukuma un norieta brīžus, kā arī atguvušas jaunu elpu mūsdienās.

"Latvijas muižu mantojums ir Latvijas vēstures bagātība un liecība, atspoguļojot dažādus laikmetus un likteņa līkločus. Tie ir stāsti par muižu tapšanu un viņu īpašnieku likteņa pavērsieniem; tās ir liecības, kas ar ēku notika, mainoties valsts iekārtai; tie ir entuziasma un apbrīnas pilni stāsti no vēsturisko ēku tagadējiem īpašniekiem par to, kā ēka pie viņiem ir nonākusi un kāds darbs ir ieguldīts, lai to atjaunotu un saglabātu. Ar šo projektu vēlamies aizsākt jaunu tradīciju – ne tikai izzināt kultūrvēsturisko mantojumu, bet arī cildināt tos namīpašniekus, kuri ikdienā dara nenovērtējamu darbu!" saka Pabriks.

Foto: Publicitātes foto

Projektā savus stāstus jau iesniegušas tādas privātās muižas kā Liepupes muiža, Kukšu muiža, Rūmenes muiža, Mālpils muiža un citas.

Lai pieteiktu savu dalību fotoprojektā, līdz februāra beigām jāiesūta trīs muižas fotogrāfijas uz e-pastu info@latvijasmuizas.lv vai tās jālejuplādē projekta interneta platformā www.latvijasmuizas.lv, fotogrāfijās redzot vēsturisko ēku no tās ziedu laikiem, padomju okupācijas gadiem, kā arī mūsdienām. Par katru no bildēm jāpievieno apraksts līdz 400 rakstu zīmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!