Hašimas salu sauc arī par Gunkajimu, kas tulkojumā no japāņu valodas nozīmē Kaujas kuģu sala. Tā ir neliela sala, kas atrodas netālu no bēdīgi slavenās Nagasaki. Uz tās kādreiz darbojušās lielas ogļraktuves, un no 1887. līdz 1974. gadam tur dzīvojuši aptuveni pieci tūkstoši iedzīvotāju. Bet tad salas īpašnieks – koncerns Mitsubishi - slēdza ogļraktuves.

Mitsubishi salu no vietējā aristokrāta nopirkusi 1890. gadā. Tajā izraktas ogļu šahtas, uzbūvēts ogļraču ciems, kā arī pamazām pati sala uzbērta, lai tās izmēri palielinātos. Pirmā daudzstāvu dzīvojamā māja tur uzbūvēta 1916. gadā – tagad tā pazīstama kā 30. bloks. Nelielais ciems ātri "audzis" un pārvērties betona džungļos ar lielu iedzīvotāju skaitu - 1959. gadā šī bijusi pasaules apdzīvotākā vieta ar 5259 iedzīvotājiem (7301 cilvēks uz kvadrātkilometru).

Tomēr tehnoloģijas attīstās, un, kad par degvielu un kurināmo pasaulē vairāk sāka izmantot dīzeļdegvielu, ogļrūpniecības apjomi samazinājās un iedzīvotāji sāka pamest šo salu. 1974. gadā raktuves slēdza pavisam un Mitsubishi atdeva salu Nagasaki pašvaldībai, raksta Totorotimes.com.

Dažu dienu laikā salu pametuši visi tās iedzīvotāji, bet nošķirtās atrašanās vietas dēļ laiks tajā ticis gluži vai iekonservēts. Tā nu sala stāvējusi pamesta 35 gadus, līdz Japānas valdība atskārtusi, ka šī ir unikāla vieta un varētu būt labs tūrisma objekts.

Pašlaik tūristus uz turieni ved divi tūroperatori, tomēr ekskursijām atvērta vien daļa salas. Ceļotāji tur starp māju drupām var aplūkot arī ēkas, kur putekļu klāti vēl aizvien stāv televizori un telefoni, tieši tāpat kā pirms vairākām desmitgadēm tos pametuši īpašnieki. Šobrīd teritorija un fabrikas ir pamestas, atstājot vien pussagruvušas dzelzsbetona ēku konstrukcijas. Nagasaki pašvaldība ilgi cīnījusies, lai panāktu, ka Hašimas salu iekļauj UNESCO mantojumā, un 2015. gada jūlijā tas izdevies - sala ir viens no jaunākajiem šī mantojuma objektiem.

Hašimas sala kļuva plaši pazīstama pēc tam, kad tajā uzņemtas slavenās spiegu filmas par Džeimsu Bondu "Skyfall" epizodes, teikts Totorotimes.com.

Ja tomēr Japāna ir par tālu, lai turp aizbrauktu, pa šo salu iespējams doties arī virtuālā tūrē projektā Hashima-island.co.uk. Tā autors, britu dizainers Braiens Džeimss, "ekskursijā" radījis spocīgu, taču vienlaikus sapņainu atmosfēru virtuālai pastaigai pa Hašimu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!