Pidhirtsi pils, kas atrodas Ukrainas rietumos, stundas brauciena attālumā no Ļvivas, ir slavena gan kā 17. gadsimta arhitektūras meistardarbs, gan vieta, kur visvairāk spokojas.

Pidhirtsi ir neliels ciems Ļvivas apgabalā, kur 1630. – 1640. gadā poļu magnāts no Lietuvas Staņislavs Koņecpoļskis uzcēla grandiozu un pompozu pili ar vērienīgiem nocietinājumiem. To pat uzskatīja par vienu no labākajiem pils kompleksa piemēriem Eiropā, raksta ukrainianweek.com. Tā veidota kā piecstūru bastions – katra tā mala ir gandrīz 100 metrus gara. Īpaši slavena pils bijusi ar savu brīnišķīgo dārzu. Tāpat tur bijis teātris, zoodārzs, dzirnavas, kā arī baznīca, kas apskatāma vēl tagad.

Pirms komunistu nākšanas pie varas pils piederēja vienai dižciltīgai Polijas ģimenei pēc otras. Eiropas valdnieki, piemēram, Polijas karaļi Vladislavs IV Vāsa un Jānis III Sobieskis, Austrijas imperators Francis Jozefs I (pēc trešās Polijas dalīšanas pils kādu laiku nonāca Austrijas īpašumā) un Vācijas ķeizars Vilhelms I apmeklējuši šo pili vairākas reizes. Pēc Otrā pasaules kara padomju vara ierīkoja pilī tuberkulozes sanatoriju, bet 1956. gadā tā gandrīz pilnībā nodega.

Kad Ukraina atguva neatkarību, tās valdība apsvērusi domu šajā vietā ierīkot prezidenta rezidenci. Tomēr šis plāns neīstenojās, un 1997. gadā pili nopirka Ļvivas Mākslas galerija, kas uzsāka tās atjaunošanu. Diemžēl 2013. gadā darbi tika pārtraukti, jo aptrūkās finansējums.

Tūristi pils teritorijā drīkst ienākt, apskatīt parku un apkārtni, bet ieiet pašā pilī ir aizliegts.

Tomēr, kas tad tā par pili, bez sava spoka? Baumas par Pidhirtsi pils spoku klīst jau vairākus simtus gadu, bet nesen tam saņemti arī zinātniski apstiprinājumi.

Leģendas vēsta, ka Vaclavs Rzevuskis (Waclaw Rzewusky), kurš dzīvoja pilī laikā no 1720. līdz 1779. gadam, greizsirdības vadīts, pils sienā dzīvu iemūrējis savu jauno sievu. Tad nu viņa it kā kļuvusi par pils spoku – sievieti baltā.

Gatavojoties renovācijai, pils un tās parks, kā arī visi vēsturiskie objekti tikuši fotografēti. Fotogrāfijās, kas uzņemtas pie ieejas pils pagrabā, kā arī vairākās pils istabās, redzams cilvēka siluets. Kopš šo bilžu publiskošanas, Pidhirtsi pils kļuvusi par laboratoriju paranormālu parādību pētīšanai. Ukrainas televīzija tur uzņēmusi raidījumu par pārdabiskām parādībām, veicot pārsteidzošus atklājumus. Piemēram, visi 20 aptaujātie ekstrasensi atzinuši, ka pils ir pilna spokiem. Pili apmeklējuši arī ASV spoku mednieki, uzņemot raidījumu par paranormālām parādībām. Pēc detalizētas izpētes, izmantojot inovatīvas tehnoloģijas, viņi bijuši pārliecināti, ka spoki dzīvo gandrīz visā pilī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!