Cēsis jau izsenis ir Vidzemes kultūras centrs, kas bijis nemainīgi mainīgs. Šogad Eiropas Komisija šo skaisto mazpilsētu līdzās Amsterdamai, Madridei, Lisabonai, Liverpūlei, Vīnei, Boloņai, Barselonai un citām Eiropas pērlēm ierindojusi to 70 vidū, kuras vislabāk tiek īstenota kultūras stratēģija. Kā nu ne – Cēsu mākslas festivāls, koncertzāle un daudzie pasākumi izpelnījušies atzinību gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Tieši šajā nedēļas nogalē Cēsis svinēs savus svētkus, tāpēc piedāvājam ielūkoties Latvijas Kinofotofonodokumentu arhīva atlasītās senās fotogrāfijās, kas atklāj šīs pilsētas skaistumu cauri laikiem. Jāatgādina, ka Cēsis ir viena no Latvijas senākajām pilsētām un jau nākamgad pilsēta svinēs 810 gadu jubileju.

Cēsu pilsētas svētki notiks no 24. – 26. jūlijam. Visi svētku pasākumi būs bez maksas un lielākie notikumi paredzēti Pils parkā, savukārt sporta spēles notiks pilsētas centrā, bet ikgadējais gadatirgus - Cēsu vecpilsētā. Šī gada lielākais svētku jaunums būšot atjaunotā cēsnieku gājiena tradīcija.

Šogad "Fono Cēsis" skatuve no Līvu laukuma pārcelsies uz mūziķiem un skatītājiem ērtāku vietu – Pils parka estrādi. Divu dienu piesātinātā koncertprogrammā būšot ko dzirdēt!

Savukārt gājiens notiks 25.jūlija vakarā pulksten 22:00 (pulcēšanās gājienam Rožu laukumā no pulksten 21:30). Lai tas tiešām būtu atšķirīgs un priecīgs cēsnieku gājiens, rīkotāji aicina tajā doties ar iedegtu pilsētas simbolu – lukturīti. Tie, kam mājās jau ir lukturis, var doties gājienā ar to. Kam vēl nav, tādu gaismekli varēšot izgatavot paši Maija parkā, vai nopirkt tirdziņā Rožu laukumā. Gājiens no Rožu laukuma pūtēju orķestra pavadījumā pa Rīgas un Lenču ielām dosies uz Pils parku, kur to skanīgi sagaidīs "Fono Cēsis". Aicinu cēsniekus piedalīties, lai gājiens ar lukturīšiem kļūtu par skaistu un noturīgu mūsu pilsētas svētku tradīciju.

Un vēl viens jaunums, pilsētas svētkos šogad uzstāsies ielu mākslinieki – mīmi, klauni, ielu vingrotāji. Sestdien, 25.jūlijā, no pulksten 19:00 līdz 2.00 Rīgas ielā norisināšoties Latvijas ielu mākslinieku svētki, kuros aktīvi iesaistīties varēs arī skatītāji, vērtējot un balsojot par labākajiem priekšnesumiem.

Svētkos būšot arī tradicionālas vērtības – pasākumi un darbnīcas ģimenēm Maija parkā, tirdziņi vecpilsētā, etno-eko festivāls "Sviests" ar amatnieku gadatirgu Pils dārzā. Rožu laukumā visu dienu gaisu tricinās Latvijas pūtēju orķestri, bet vecajā tirgus paviljonā tiks izcīnīts pūtēju orķestru kauss. Pilsētas svētki noslēgsies ar sporta dienu vecpilsētas laukumos.

Vairāk informācijas: cesis.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!