Dzirdot vienā teikumā vārdus "Klaipēda" un "prāmis", visticamāk, prātā nāk prāmja brauciens uz Smiltīni pāris minūšu garumā, lai tālāk trauktos baudīt Kuršu kāpas savdabīgo šarmu. Tomēr Klaipēdā naski darbojas arī daudz lielāka mēroga prāmji, kuri ceļotājiem piedāvā doties uz Zviedriju, aicinot iepazīt ne tikai maršruta galamērķi Karlshamnu, bet arī mesties ziemeļnieciskā auto ekspedīcijā, apskatot zviedru zemes skaistākās vietas. Šajā maršrutā nupat iesvētīts jauns prāmis, turklāt tas darīts pēc īstenām jūras vilku paražām.

Meklējot statistiku, cik bieži pasaulē tiek laisti jauni prāmji, "Google" mani neaplaimo ar precīziem rezultātiem, tāpēc nākas uzticēties dāņu prāmju operatora "DFDS" vadītāja Torbena Kārlsena teiktajiem vārdiem, ka prāmja vārda došanas ceremonija ir visnotaļ unikāls notikums, ko piedzīvot laimējas reti. Tad nu, lūk, stāvu Klaipēdas ostā un piedalos šajā unikālajā notikumā.

Izskatās, ka Klaipēdas vēji nolēmuši pārbaudīt jaunā prāmja gatavību stāties pretī Baltijas jūras visnegantākajām vētrām, tāpēc pūš uz vella paraušanu. Mediju brīfinga telts grasās aizlidot pa gaisu, tikmēr blakus nojumē sapulcējušies viesi priecīgi saskandina dzirkstošā vīna glāzes un par vēju daudz nebēdā. Tie nabadziņi, kuriem nākas uzturēties ārpus abām teltīm, izskatās nosaluši līdz kaulam, lai gan diena ir saules pielieta. Pēc mirkļa atskan lustīga mūzika pūšamo instrumentu orķestra izpildījumā, fonā plīvojot Lietuvas, Dānijas, Klaipēdas un "DFDS" karogiem. Ceremonija var sākties! Svinīgus vārdus teic gan Torbens Kārlsens, gan Klaipēdas mērs Vītauts Grubļausks, gan citi svarīgi vīri. Starp viesu sejām manāms arī Dānijas vēstnieks Lietuvā Hanss Brasks un "DFDS" viceprezidents Anderss Refsgārds.

Tomēr visu gaidītākā ir Lietuvas eksprezidentes Daļas Grībauskaites uzruna, jo viņa piekritusi pagodināt jauno prāmi ar savu svētību, kļūstot par prāmja krustmāti. Senas jūras vilku paražas vēsta, ka tieši krustmātes esamība un labi ceļa vārdi no viņas mutes nodrošina, ka kuģi tā turpmākās gaitās vienmēr pavadīs veiksme, bet visi aisbergi, vētras un citi nešķīsti jūras radījumi muks pa gabalu. Pēc runām seko Lietuvas un Dānijas himnas, ko orķestris ievīsta svinīgās pūšamo instrumentu skaņās, bet tad nāk ceremonijas svarīgākais mirklis – Daļa Grībauskaite pamatīgi atvēzējas un lidina šampanieša pudeli pret sava krustbērna "Luna Seaways" tumši zilo sānu. Gadsimtiem senā tradīcija arī mūsdienās joprojām ir dzīva. Šampanieša pudele sašķīst neskaitāmās lauskās, nodrošinot jaunajam "DFDS" prāmim ilgu un laimīgu mūžu. Jaunais prāmis "Luna Seaways" ir svinīgi nokristīts un iesvētīts, tagad tikai atliek uzņemt pasažierus un doties ceļā.

Viesībās, kā jau viesībās, neiztrūkst arī smalki uzkodu galdi, dzērieni, tosti un saviesīgas sarunas. Prāmja bārā pasākuma viesus izklaidē dzīvā džeza mūzika, galdi vai lūzt no pārpilnības, bet pāri glāžu malām pludo vīns. Jaunais prāmis tiek apdāvināts ar dažādiem veiksmi nesošiem atribūtiem, no kuriem pats svarīgākais ir iesvētīšanas laikā sasistās šampanieša pudeles kakliņš. Visās malās skan omulīga čaloņa, viesi mielojas, priecājas un dodas izpētīt prāmja piedāvātos labumus.

Izrādās, ka "Luna Seaways" smalkākās kajītes izskatās gluži vai pēc viesnīcu istabiņām! Skatam paveras ērtas un plašas gultas, naktsskapīši, žurnālu galdiņi un atpūtas krēsli. Tomēr arī četrvietīgās kajītes ar paceļamajām gultām šķiet gana ērtas omulīgam naktsmieram. Galu galā, vienas nakts izbraucienā var iztikt bez liekām greznībām, ja reiz par tām negribas maksāt. Prāmis piedāvā ne tikai naktsmieru, bet arī izklaides iespējas. Gardēži var apmierināt savas garšas kārpiņas kādā no restorāniem, bet uzdzīves tīkotājus gaida prāmja bāri. Ja piemirsies nopirkt suvenīrus, viesojoties uz sauszemes, to var pagūt izdarīt arī uz prāmja, jo ceļotāju priekam tur ierīkots smalks veikaliņš.

"Luna Seaways" piemērots ne tikai izsmalcinātas atpūtas tīkotājiem, piedzīvojumu meklētājiem vai draugu bariņiem, bet arī ceļojumiem ģimenes lokā. Ģimeņu ērtībām tiek piedāvātas plašas un ērtas privātās kabīnes. Bērniem ierīkots spēļu laukums "Pirate's Island", kas mazajiem ķipariem ļauj sajusties kā īsteniem tālu jūru kuģotājiem un pasaules atklājējiem. Starp citu, uz rotaļu kartes starp haizivīm un kontinentiem peld tieši "DFDS" prāmis. Arī restorāna ēdienkartē atrodami īpašie piedāvājumi bērniem. Iespējams, kā pats lielākais pārsteigums prāmja viesus uz atvērtā klāja sagaida suņu pastaigu laukumiņš. Re, par visiem padomāts, pat par mājas mīluļiem!

Svaigi nokristītais "Luna Seaways" un tā māsas prāmis "Aura Seaways" ir paši lielākie no pasažieru-kravas prāmjiem, kas izmet savu enkuru Lietuvas ostās. Abi prāmji ir 230 metrus gari. Katrā no tiem ir 250 kabīnes, kas spēj izmitināt 600 pasažierus. Jauno prāmju kravas ietilpība ir par sešdesmit procentiem lielāka nekā tiem "DFDS" prāmjiem, kas maršrutā Klaipēda–Karlshamna kursēja līdz šim. Abos jūras milžos uzņēmums ieguldījis vairāk nekā 200 miljonus eiro.

Dānijas uzņēmuma "DFDS" jaunie prāmji nodrošina regulārus braucienus starp Klaipēdu un Karlshamnu, kursējot reizi dienā. Klaipēdas ostu "Luna Seaways" vai "Aura Seaways" pamet pulksten deviņos vakarā, Zviedrijas krastus sasniedzot jau deviņos no rīta. Tā vien sanāk, kā gardi pavakariņot, palasīt kādu grāmatu, aizsūtīt bērnus uz "Pirate's Island", iemalkot atspirdzinošu dzērienu un likties uz auss, lai nākamajā dienā aizrautīgi mestos Zviedrijas iepazīšanas ekspedīcijā. Tā vietā, lai pavadītu neskaitāmas stundas pie automašīnas stūres, "DFDS" prāmji piedāvā iespēju kopā ar savu braucamrīku ātri un ērti pārcelties pāri Baltijas jūrai.

Kad tu pēdējo reizi devies izbraucienā ar prāmi? Varbūt pienācis īstais laiks aizraujošam piedzīvojumam!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!