Foto: AFP/Scanpix/LETA

Drošības policija, pamatojoties uz šā brīža terorisma draudu situāciju Eiropā, ir sagatavojusi informatīvu materiālu "Rīcība terora akta gadījumā''. Ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju ceļošanas paradumus, informatīvajā materiālā iekļautā informācija var noderēt, apmeklējot ārvalstis.

Bukletā ieteikts pievērst uzmanību avārijas izejām, būt vērīgiem atrodoties sabiedriskās vietās, kur ir daudz cilvēku, iegaumēt ārkārtas dienestu tālruņus, kā arī izpētīt informāciju par terora draudiem dažādās valstīs Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Pieaugot terorisma draudiem pasaulē, Ārlietu ministrija aicina Latvijas iedzīvotājus ceļojumu laikā ievērot maksimālu piesardzību, īpaši izvairīties no tādu objektu apmeklējuma, kuros vienlaikus uzturas liels skaits cilvēku, kas tieši šī iemesla dēļ bieži kļūst par teroristu uzbrukuma mērķi. Terorisma uzbrukumu draudu līmenis daudzviet pasaulē, tostarp dažādās Eiropas valstīs, var būt mainīgs, svārstoties no zema līdz ļoti augstam, īpaši lielākajās pilsētās, tādēļ ministrija aicina ceļotājus būt piesardzīgiem, izmantojot sabiedrisko transportu un apmeklējot tūristu iecienītas vietas. Valstu saraksts, kurās pastāv drošības brīdinājumi ceļotājiem, pieejams šeit.

Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kura dodas ceļojumā uz ārvalstīm, iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī aicina reģistrēties Konsulārajā reģistrā.

Tāpat bukletā ieteikts apdraudējuma gadījumā, ja iespējams, bēgt no vietas, kur noticis terora akts, rūpējoties pirmkārt par savu un citu cilvēku dzīvībām nevis mantām. Tāpat ieteikts, ja iespējams, paslēpties, lai netiktu apdraudēta dzīvība un veselība. Bukletā cilvēki, kas atrodas terorakta notikuma vietā aicināti arī ziņot par notiekošo un sadarboties ar policiju un drošības dienestiem. Buklets bez maksas pieejams šeit.

Par to, kā rīkoties, ja ārzemēs esi iekļuvis nepatikšanās, apzagts, pazaudējis dokumentus vai kā citādi apdraudēts, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!