Labākais laiks, kad doties vērot ziemeļblāzmu uz Norvēģiju ir vēls rudens, ziema un agrs pavasaris. Savukārt lielākā iespējamība redzēt šo dabas parādību ir Norvēģijas ziemeļos vai Svalbardā - salu arhipelāgā starp Norvēģijas sauszemes teritoriju un Ziemeļpolu. Jāpiebilst, ka šogad ziemeļblāzmas sezona Norvēģijā jau esot sākusies, bet tās kulminācija vēl tikai giaidāma.

Kad braukt ziemeļblāzmu lūkoties?

Ziemeļblāzma un tās redzēšana jau izsenis saistīta ar mistiku un noslēpumainību. Lai nu kā būtu, tā ir vienkārši ļoti skaista dabas parādība un šo gaismas šovu novērtēs ikviens. 

Tā kā rudenī un ziemā Norvēģijā parasti valda polārā nakts un gaišs ir tikai dažas stundas diennaktī, šis ir ideāls laiks, lai vērotu ziemeļblāzmu. Protams, tas, kad sākas īstā gaismu vērošanas sezona, atkarīgs no laika apstākļiem, jo arī Norvēģijā mēdz būt lietains rudens bez sniega. 

Decembrī parasti laiks kļūst piemērotāks un normālos apstākļos ziemeļu reģionos jau ir ļoti daudz sniega, kas atstaro krāsainās gaismas. Decembrī un janvārī ir ļoti liela iespējamība redzēt kāvus, tomēr jārēķinās arī ar milzu aukstumu. Savukārt, braucot uz Norvēģiju februārī vai martā, arī iespējams vērot kāvus, bet dienas kļūst garākas un ilgāk varēs baudīt sniega klāto ainavu burvību. 

Protams, neviens nevar dot garantiju, ka ziemeļblāzma spīdēs tieši dienā, kad ieradīsieties, bet, ja veicas, to var ieraudzīt pat vairākas reizes vienā vakarā, teikts Norvēģijas oficiālajā tūrisma portālā visitnorway.com. Protams, jo ilgāku laiku pavada Norvēģijas ziemeļos, jo lielāka ir iespējamība krāšņo dabiskās gaismas šovu ieraudzīt.

Kur doties vērot ziemeļblāzmu?

Teorētiski ziemeļblāzmu var novērot visā Norvēģijā, tomēr labākās vietas tam ir Arktiskajā joslā – Ziemeļnorvēģijā vai Svalbarda salās. Vieta, kur bieži vērojama ziemeļblāzma ir arī Lofotenas sala, kad tā apskatīta, gaismu vērošanu var turpināt, dodoties gar krastu līdz pat Nordkapam un gar to. Šīs ir labākās vietas, kur Eiropā vērot ziemeļblāzmu. 

Interesanti, ka vienu un to pašu ziemeļblāzmu var redzēt no divām pusēm – piemēram, Lofotenas un Tromso (Tromsø) - tikai no dažādiem leņķiem.

Ziemeļblāzmu var novērot skaidrā laikā. Biežāk to var vērot iekšzemē, kur gaiss ir sausāks. Tomēr, pūšot stipram austrumu vējam, arī pie krasta var būt redzami kāvi. 

Lai novērotu viskrāšņāko ziemeļblāzmu, jācenšas izvairīties no pilsētu gaismām, kā arī jādodas tās raudzīties laikā, kad nav pilnmēness. Tāpat, dodoties šādā ceļojumā, jānodrošinās ar īpaši siltu apģērbu un pacietību. 

Kā nokļūt? 

No Rīgas uz Norvēģiju lido vairākas aviokompānijas – airBaltic uz Oslo lidostu, Norwegian uz Trondheim vaernes lidostu, Ryanair uz Oslo Rygge lidostu, bet Wizzair uz Stavangeras lidostu. Tālāk iespējams doties ar īrētu auto vai sabiedrisko transportu. Arī vairākas tūrisma aģentūras saviem klientiem piedāvā ceļojumus uz Norvēģijas ziemeļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!