Foto: AFP/Scanpix

Lidostu drošības kontrole ik gadu kļūst arvien stingrāka, un personu apliecinošs ceļošanas dokuments nepieciešams ikvienam, kas vēlas ceļot. Izņemot Lielbritānijas karalieni Elizabeti II. Kāpēc tā, skaidro “Huffingtonpost”.

Kad pienāk laiks lidot, Viņas Majestātei ir brīvs ceļš un viņai nav nepieciešami dokumenti, lai pierādītu savu identitāti. Karalienei, kas savas 64 gadus ilgās valdīšanas laikā apciemojusi 116 valstis, ceļojot pase nav jāuzrāda, jo ikviens, kam ir britu pase, to var izdarīt viņas vietā, raksta "Hufftingtonpost", atsaucoties uz žurnālu "Hello!". Turklāt, tieši karaliene oficiāli ir tā, kas britiem izsniedz pases un ļauj ceļot…

Foto: Vida Press

Lielbritānijas pilsoņa pases pirmajā lapaspusē ir šāds ieraksts: "Viņas Majestātes valsts sekretārs visiem, uz ko tas varētu attiekties, Viņas Majestātes vārdā pieprasa un atļauj brīvi un bez šķēršļiem tikt ielaistiem, kā arī nodrošināt palīdzību un aizsardzību, ja tāda nepieciešama."

Turklāt Anglijas karalienei nav nepieciešama ne vien pase, bet arī autovadītāja apliecība. Lai arī Elizabete II bieži redzēta, vadot auto, viņai nekad nav bijis jākārto braukšanas eksāmens un jāsaņem vadītāja apliecība, jo, gluži tāpat kā britu pases, arī vadītāja tiesības izsniedz viņa pati (viņas vārdā).

Savukārt viņas dēlam, princim Čārlzam, kas ir pirmais rindā uz troni, kā arī visiem citiem karaliskās ģimenes locekļiem, ceļojot jāuzrāda pase, bet pirms sēšanās patstāvīgi pie stūres, jākārto eksāmens.

Par to, kurai valstij ir "stiprākā" un "vājākā" pase, vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!