Foto: LETA

Labprāt dotos ceļojumā, bet valsts svētki jau gandrīz klāt un cik tad tur vairs daudz līdz Ziemassvētkiem, kam uz pēdām min Jaunais gads? Un visiem taču zināms, ka gadu mija ir viens no dārgākajiem brīžiem, kad ceļot.... Bet nepārsteidzies ar pesimismu – šogad vēl atlicis viens īss brīdis, kad varētu atrasties arī pavisam lētas ceļojumu biļetes. Ja pasteigsies – pat divi!

Pirmās divas novembra nedēļas parasti ir klusais periods tūrismā, tāpēc šajā laikā iespējams atrast ļoti izdevīgas ceļojumu biļešu cenas, kā arī lētus piedāvājumus naktsmītnēm. Arī laiks decembra sākumā var būt labs ceļošanai, bet jo vairāk tuvosies Ziemassvētki, jo dārgākas kļūs biļetes, savukārt novembra beigās dārgas biļetes ir ceļojumiem uz ASV, jo tur šajā laikā tiek svinēta Pateicības diena, kas ir tradicionālas brīvdienas.

Savukārt Eiropas lielākajās pilsētās Ziemassvētku noskaņu iespējams noķert arī novembra otrajā pusē un Alpos jau uzsnigusi pamatīga sniega kārta, bet, ja tīk siltāki laika apstākļi un gribas vēl pakavēties vasarā, Vidusjūras salās - Kiprā, Maltā, Sardīnijā, Krētā - , vai Izraēlā, Grieķijā, Turcijā, Marokā un Spānijas dienvidos laiks vēl ir labu labais, bet daudzās tropu valstīs lietus sezona ir beigusies. Izvēlies, kas vairāk iet pie sirds, un steidz meklēt labus biļešu piedāvājumus.

Kā atrast labākos aviobiļešu piedāvājumus?

Iztiec bez favorītiem

Var jau būt, ka tev ir iecienītākā aviokompānija, kas nekad nav pievīlusi, tomēr, ja meklē izdevīgāko piedāvājumu, ieskaties arī konkurentu piedāvājumos. Gudri pircēji vienmēr salīdzina cenas, arī aviobiļešu. Vērts izmēģināt gan specializētās aviobiļešu piedāvājumu salīdzināšanas lapas ("Momondo", "Skyscanner", "FareCompare" un citās), gan pēc tam ieskatīties arī pašu aviokompāniju mājaslapās, jo var gadīties, ka tajās piedāvājums izrādās vēl labāks. Vērts pieteikties arī uz regulāri izsūtītajiem jaunumiem, kā arī pavērot piedāvājumus sociālo tīklu lapās ("Travel Free", "Ceļakāja" un citās), kur citi ceļotāji dalās ar atradumiem.

Uzmanies no piemaksām

Vēl viena lieta, ko vērts ņemt vērā, ja gribi ceļot lēti, noteikti ir visi aviokompāniju piedāvātie papildpakalpojumi. Šīs ir izmaksas, kas ļoti var palielināt ceļojuma izdevumus. Apskati rūpīgi visus lodziņus un atrunas, pērkot biļetes, lai negribot neizdotu naudu par lietām, kas nav īpaši vajadzīgas. Iespējams, sviestmaizi vai kādus našķus vari paķert līdzi no mājām, nevis iegādāties maltīti lidmašīnā, bet mantas ne pārāk garai atpūtai sapakot mazajā somā un vismaz turpceļā iztikt bez nododamās bagāžas. Jāpiebilst gan, ka šoruden divas zemo cenu aviokompānijas – "Ryanair" un WizzAir" – paziņoja par bagāžas politikas izmaiņām, samazinot bezmaksas rokas bagāžas apjomus. Vairāk lasi šeit un šeit. Tāpat vērts padomāt par to, vai bagāžā tiešām nebūs nepieciešama, jo jau pēc biļešu rezervācijas to pirkt būs dārgāk.

Brauc un lido

Ir iespējams, ka lidojums no tuvākās lidostas tomēr nav lētākais. Vērts paskatīt piedāvājumus arī lidojumiem no citām apkaimē atrodamajām lidostām (Viļņa, Kauņa, Tallina un citas), kā arī palūkot, vai galamērķa tuvumā nav kādi citi aerodromi, kur lido vairāk aviosabiedrību. Atlikušo attālumu vari veikt ar sabiedrisko transportu vai nomas auto, tomēr, pirms biļešu iegādes paskati arī šo ceļa izdevumu cenas – lai neiznāk par šo mazo ceļa gabaliņu maksāt milzu naudu vai lai atiešanas laiki sakrīt. Tāpat noskaidro, cik ilgu laiku šī papildu ceļa veikšana aizņems, un vai beigu beigās šāds ceļojuma plānojums ir izdevīgs.

Lido darba dienās

Ja vari atļauties paņemt brīvdienas, vienmēr atceries, ka darba dienās lidojumi ir lētāki. Tiek uzskatīts, ka otrdienas, trešdienas un ceturtdienas ir izdevīgākās aviobiļešu cenas ziņā. Tāpat lētāki būs agrie un pavisam vēlie reisi.

Lūk, daži ieteikumi un padomi ceļojumu galamērķu izvēlei!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!