Foto: Ekrānuzņēmums

Šogad Latvijā Zilā karoga sertifikātus saņēmuši 23 kandidāti, no tiem 20 peldvietas un trīs jahtu ostas. 18 peldvietās un trijās jahtu ostās Zilais Karogs plīvoja arī pērnajā gadā, informē Vides izglītības fonds. Zilā Karoga sertifikāta saņemšana apliecina, ka to ieguvušās peldvietas un jahtu ostas atbilst visaugstākajiem vides aizsardzības un ilgtspējīgas saimniekošanas standartiem. Papildus šo standartu nodrošināšanai Zilā Karoga saņēmēji īsteno arī vides izglītības programmu.

Karti ar visām peldvietām un jahtu ostām, kas saņēmušas Zilā karoga sertifikātu, atradīsi šeit.

"Katru gadu papildus detalizētām atskaitēm par vides aizsardzības un ilgtspējīgas saimniekošanas plānu izpildi Zilā karoga sertifikāta saņēmēji iesniedz arī atskaites par paveikto vides izglītības jomā, kā arī plānu, kādas aktivitātes nolēmušas rīkot šajā gadā," stāsta Vides izglītības fonda vadītājs Jānis Ulme.

Zilā Karoga programmas ietvaros Latvijas pašvaldībās šogad tiks īstenotas vairāk nekā 70 dažādas vides izglītības aktivitātes, veicinot sabiedrības izpratni par vides jautājumiem un iesaistīšanos praktiskos vides aizsardzības darbos.

Arī šogad, tāpat kā agrākos gados, Zilā karoga sertifikāta saņēmēji īstenos izglītojošas un radošas aktivitātes vietējo izglītības iestāžu audzēkņiem, izmantojot dažādas metodes, piemēram, Kuldīgā skolēni iepazīs dabas daudzveidību, dodoties pārgājienā un piedaloties īpaši izveidotā spēlē; Ventspilī skolēni piedalīsies vizuālās mākslas konkursā un pilsētas vides olimpiādē; Liepājā radošo darbnīcu laikā pilsētā stādīs puķes; savukārt Limbažos skolēni piedalīsies praktiskās nodarbībās – gatavos putnu būrus, kopā ar speciālistiem vēros un iepazīs putnus, kā arī stādīs kokus.

Vairākās no Zilā karoga izglītojošajām aktivitātēm tiks iesaistīti vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi, piemēram, Jūrmalā vietējām biedrībām un nodibinājumiem tiks organizēts projektu konkurss, Jēkabpilī īpaša uzmanība tiks pievērsta makšķernieku un tūristu izglītošanā vides jomā, savukārt Kuldīgā radošajās un izglītojošajā vasaras skolā tiks aicinātas piedalīties ģimenes ar bērniem.

Gandrīz visi Zilā karoga saņēmēji savās šī gada aktivitātēs iekļāvuši arī apkārtējās vides sakopšanas darbus. Engurē un Jūrmalā papildus izglītojošām aktivitātēm, sadarbojoties ar speciālistiem, vietējiem iedzīvotājiem un Ekoskolu skolēniem, tiks nostiprinātas kāpas. Pirms darbu veikšanas tiks apsekota pludmale, lai saprastu, kur šādu darbu veikšana ir nepieciešama, pēc tam kopā ar speciālistiem pasākuma dalībnieki no apzāģēto pludmales kārklu zariem veidos kārklu pinuma žodziņus.

Latvijas Zilā Karoga saņēmēji 2018. gadā

Peldvietas:

Engures novada kempinga Abragciems peldvieta, Daugavpils pilsētas peldvieta Stropu Vilnis, Daugavpils pilsētas Stropu ezera peldvieta, Jēkabpils pilsētas Radžu ūdenskrātuves peldvieta, Jūrmalas pilsētas Jaunķemeru peldvieta, Jūrmalas pilsētas Bulduru peldvieta, Jūrmalas pilsētas Dubultu peldvieta, Jūrmalas pilsētas Dzintaru peldvieta, Jūrmalas pilsētas Kauguru peldvieta, Jūrmalas pilsētas Majoru peldvieta, Jūrmalas pilsētas Mellužu peldvieta, Kuldīgas pilsētas Mārtiņsalas peldvieta, Liepājas pilsētas Dienvidrietumu peldvieta, Liepājas pilsētas Peldvieta pie Stadiona, Liepājas pilsētas Beberliņu peldvieta, Limbažu novada Lielezera peldvieta, Rīgas pilsētas Vakarbuļļu peldvieta, Rīgas pilsētas Vecāķu peldvieta, Saulkrastu novada Centra peldvieta, Ventspils pilsētas pludmale.

Jahtu ostu kategorijā

Jūrmalas osta, Liepāja Marina un Pāvilosta Marina.

Lai iegūtu Zilā karoga sertifikātu, peldvietām ir jāatbilst 33 kritērijiem, savukārt jahtu ostām – 36 kritērijiem. Zilā karoga programma tiek īstenota kopš 1987. gada un ir kļuvusi par pasaulē populārāko tūrisma ekosertifikācijas sistēmu.

Latvijā Zilā karoga kandidātus vērtē nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji dažādām ar ilgtspējīgu saimniekošanu un vides aizsardzību saistītām institūcijām un organizācijām. Zilā karoga nacionālo žūriju vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!