Viens no krāšņākajiem Latvijas ūdenskritumiem kādreiz bijis Pērses ūdenskritums Koknesē, kura augstums pārsniedza vairāk nekā divus metrus. Ūdenskritums tika appludināts pēc Pļaviņu HES uzcelšanas 1965.gadā, kad zem ūdens pazuda arī teikām apvītais Staburags. Vairāk šeit. Pēc 53 gadiem nolemts atjaunot ūdenskritumu un jau šoruden tas tiks atklāts Kokneses parkā, stāsta Ieva Rusiņa, Kokneses novada domes projektu vadītāja.

"Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projekta nr. LLI-313 "Aizraujošais ceļojums muižu parkos četros gadalaikos" ietvaros Koknesei simboliski tiks atgriezts tās zudušais dārgums – ūdenskritums, atveidojot mākslīgu tā imitāciju vienā no Kokneses parka dīķiem. Projektētā ūdenskrituma pamatā izmantota armēta betona konstrukcija, kas apmūrēta ar dekoratīvā dolomīta akmeni, radot pēc iespējas līdzīgāku vizuālo izskatu Pērses ūdenskrituma vēsturiskajam veidolam," stāsta Rusiņa.

Pašlaik jau uzsākti būvdarbi. Ūdenskritumu paredzēts izbūvēt 5,6 metru garumā un 1,5 metru augstumā virs ūdens līmeņa. Kaskādes tikšot izvietotas dažādos līmeņos un izvirzītas pakāpēs, veidojot pēc iespējas dinamiskāku ūdens strūklas kustību. Ūdenskritums tiks apgādāts ar esošā dīķa ūdeni. Dienas tumšajā laikā to paredzēts daļēji izgaismot, radot interesantas gaismu un ēnu spēles ar ūdeni un apkārtējo vidi.

"Blakus ūdenskritumam tiks izbūvētas kāpnes līdz ūdens virsmai, kuras tiks savienotas ar pontona laipu, lai no turienes varētu baudīt skatu uz ūdenskritumu vai nofotografēties tam blakus. Apmeklētājiem tā būs iespēja ne tikai vizuāli baudīt skatu, bet arī gūt prieku un izaicinājumu tverot skaistākos mirkļus fotogrāfijās," stāsta Rusiņa. Ap ūdenskritumu paredzēti apzaļumošanas darbi un blakus ūdenskritumam tiks veidota atpūtas zona ar soliņiem, apgaismojumu un dārzu blakus, kur parka apmeklētāji varēs mierīgi atpūsties, izbaudīt apkārtējo vidi un uzkrāt enerģiju.

Kā skaidro Rusiņa, labiekārtota tiks arī pārējā parka teritorija, lai virzītu apmeklētājus apskatīt arī to. Blakus parka ieejām un pretī Kokneses viduslaiku pilsdrupām tiks uzstādītas parka shēmas, kā arī virzienu norādes visā parka teritorijā un informācijas stendi pie apskates objektiem. Bērnu un arī pieaugušo priekam parkā tiks uzstādītas arī koka šūpoles.

Ūdenskrituma izbūves un atpūtas zonas iekārtošanas darbus plānots veikt līdz šī gada 31.oktobrim par 62005,77 eiro bez PVN. Kopējās projekta izmaksas 103844,79 eiro, tajā skaitā, ERAF finansējums 88268,07 eiro.

Kā zināms padomju vara izlēma izbūvēt Pļaviņu hidroelektrostaciju uz Daugavas, 1965. gadā appludinot latviešu teikās un daiļdarbos apdziedāto Staburagu, Liepavotu un arī Pērses ūdenskritumu. Lūk, neliels ieskats tā laika kinohronikā.

Ko apskatīt, apmeklējot Koknesi, lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!