Ermitāžu pirms 250 gadiem – 1764. gadā - dibināja pēc carienes Katrīnas Lielās pavēles, sākotnēji gan kā slēgtu kolekciju, kurā apskatāmi Johana Ernesta Gotzkovska privātkolekcijas mākslasdarbi, bet kopš 1852. gada tā pieejama publiskai apskatei, un tika papildināta ar daudzu citu mākslas mīļotāju savāktiem darbiem. 20. gadsimtā Ermitāža kļuva par vienu no pasaules lielākajiem un ievērojamākajiem muzejiem. To ik gadu apmeklē vairāk nekā 2,5 miljoni cilvēku.

Ermitāža atrodas pasaulslavenajā baroka stilā celtajā Ziemas pilī Ņevas krastā un vēl vairākās citās brīnišķīgās ēkās. Tā iekļauta UNESCO kultūras mantojumā Sanktpēterburgas vēsturiskā centra sastāvā. Pili no 1754. līdz 1762. gadam uzbūvēja itāļu arhitekts Francesko Bartolomeo Rastrelli Elizabetes baroka stilā ar franču rokoko elementiem interjerā. Jāpiebilst, ka vēlāk viņš radīja arī Rundāles un Jelgavas pilis. 

Par spīti Krievijas gadsimtiem ilgajai izolācijai no Eiropas mākslas centriem, Ermitāža lepojas ar trīs miljonus lielu mākslas priekšmetu kolekciju, kas veidota pēdējos trīs gadsimtos un ir līdzvērtīga Luvras kolekcijai. Muzejā ir mākslas darbi no visas pasaules - no Akmens laikmeta līdz mūsdienām. Visus tajā esošos mākslas darbus un dārgumus vienā reizē nemaz nav iespējams apskatīt. Noteikti vērts redzēt Rafaēla lodžijas, Paviljona zāli, Gaisa dārzus, kā arī Leonardo da Vinčī un Rafaēla darbu oriģinālus. Tikai Rietumeiropas mākslas nodaļā vien var aplūkot neskaitāmus franču, angļu, itāļu, holandiešu, spāņu, vācu un flāmu mākslinieku darbus.

Arī Ermitāžai gadsimtu gaitā nav gājuši secen vairāki satricinājumi, piemēram, 1837. gadā tā piedzīvoja ugunsgrēku, kas izpostīja pili un līdz ar to veselu mākslas un kultūras mantojuma ēru. Tomēr viss tika atjaunots. Savukārt 1. pasaules kara laikā Ziemas pils telpās atradās kara hospitālis, bet 1917. gadā tās pievārtē norisinājās satraucošie un nežēlīgie revolūcijas notikumi, kuru rezultātā Ermitāža kļuva par Valsts muzeju, kāda tā ir vēl joprojām. 2. pasaules kara laikā vairāk nekā miljons mākslas darbu no muzeja kolekcija tika evakuēti uz Jekaterinburgu, Urālu kalnos. Pēc kara to atkal atgrieza un atvēra muzeju apskatei.

Pirms diviem gadiem tika svinēta Ziemas pils 300 jubileja, ko plaši atzīmēja visā Sanktpēterburgā un arī muzejā.

Ermitāžas kolekcija ir digitalizēta un ikviens, kam pieejams interneta pieslēgums, var doties arī virtuālā tūrē un baudīt  muzejā esošos mākslas šedevrus: www.hermitagemuseum.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!