Ziemassvētku vakars jau klāt! Svētku svinēšanas tradīcijas pasaulē ir ārkārtīgi daudzveidīgas, un cilvēki raduši veidus, kā tos padarīt patiesi aizraujošus. Ja plāno ceļojumu uz kādu no šīm valstīm svētku laikā vai vēlies Ziemassvētkus atzīmēt nedaudz citādi nekā citus gadus, aizņemies kādu no šīm idejām, kā vieni no gaidītākajiem gada svētkiem tiek atzīmēti citur pasaulē.

Interesanti, ka Ziemassvētku svinēšana Japānā ne vienmēr bijusi izplatīta. Arī mūsdienās šie svētki netiek atzīmēti visai tradicionāli – tur to vairāk sauc par otro Valentīndienu, atvirzot reliģisko nozīmi otrajā plānā.

Ja arī tev dažādu iemeslu dēļ Ziemassvētki nav gada mīļākie svētki, ņem piemēru no japāņiem un padari šos par romantikas pilniem svētkiem!

  • Vēl citas Ziemassvētku tradīcijas iespējams atrast šeit, bet ar Jaunā gada tradīcijām eksotiskos galamērķos iepazīsties šajā rakstā.

Čehija

Foto: Shutterstock

Čehijā ir tradīcija, ka Ziemassvētkos neprecētās sievietes nostājas ar muguru pret mājas durvīm un met kurpi pāri plecam. Ja kurpes purngals norāda uz durvīm, tas nozīmē, ka neprecētā dāma savu statusu nākamgad noteikti mainīs no ''brīva'' uz ''precējusies''. Šī var būt jautra Ziemassvētku izlaide pat tad, ja šāda veida izdarībām netici – kopīga izsmiešanās garantēta!

Savukārt Ziemassvētku vakarā Čehijā egle tiek novietota atsevišķā telpā no tās, kurā tiek vakariņots. Kad paēsts, atskan zvana skaņas, kas bērnus aicina skriet pie eglītes un raudzīt, kādas dāvanas atstājis mazais Jēzus.

Argentīna

Foto: AFP/Scanpix

Argentīnā viena no izplatītākajām tradīcijām ir gaismas laternu laišana debesīs. To parasti dara ne tikai viens cilvēks, bet daudzi kopā, tāpēc pēc pusnakts debesis rotājas simtiem šādos gaismas avotos. Starp citu, Argentīnā Ziemassvētku neatņemama tradīcija ir svētku salūts! Nākamo dienu pēc svētkiem šajā valstī cilvēki pavada guļot un atpūšoties jeb, citiem vārdiem sakot, nedarot neko.

Tāpat ļoti sena, taču izplatīta tradīcija bērnu vidū Argentīnā ir kurpju atstāšana ārā dienu pirms Ziemassvētkiem. Mazākie svētku gaidītāji tā dara, jo tic, ka nakts laikā viņus apciemos trīs Austrumu gudrie, kuri atnesīs dāvaniņas - katrā ģimenē šādu tradīciju var pielāgot citādi, piemēram, stāstot, ka ieradīsies Ziemassvētku vecīša palīgi un atstās paklausīgajiem bērniem kādu saldumu.

Zimbabve

Foto: stock.xchng

Zimbabvē Ziemassvētkos cilvēki lielākoties iet uz baznīcu, bet pēc tam dodas pie savas svētku kompānijas un apdāvina viens otru.

Tāpat šeit liela nozīme tiek piešķirta mūzikai, kura pavada svētku gaitās. Nereti ļaudis noliek mūzikas atskaņotājus pie loga un uzslēdz savas mīļākās dziesmas - šeit cilvēki neiebilst pret lielu skaļumu Ziemassvētkos un pat ir gatavi klausīties dažādas dziesmas kopā!

Vari iedomāties, kā izklausītos tavās mājās, ja visi kaimiņi diezgan skaļi uzliktu katrs savu mūziku?

Francija

Foto: Shutterstock

Tāpat kā mums, arī francūžiem ir Ziemassvētku bluķis, taču atšķirībā no mūsu ozolkoka bluķa, Francijā tas pagatavots ēdams. Šāda pagale tiek veidota kā rulete jeb rollbiskvīts, kas pārliets ar šokolādes glazūru un izrotāts ar marcipāna rūķīšu un sēņu figūriņām.

Saldā pagale iet roku rokā ar vēl kādu saldu franču tradīciju. Līdzīgi kā latviešu ticējumā par deviņiem ēdieniem svētku galdā, atsevišķās Francijas daļās tradīcija pieprasa galdā celt 13 dažādus desertus. Visi deserti ir izgatavoti no dažādiem augļiem, riekstiem un smalkmaizītēm.

Atceries, ka 13 deserti nenozīmē to, ka visām jābūt lielizmēra plātsmaizēm. Izpaudies radoši!

Somija

Foto: Shutterstock

Īrija

Foto: Shutterstock

Arī Īrijā cilvēki gaida un svin šos svētkus. Viena no tradīcijām Īrijā paredz garas, sarkanas sveces atstāšanu pie loga. Svece simbolizē mājas siltumu un gaišumu, kā arī parāda saimnieku vēlmi šajā svētku laikā mājvietā ienest mieru un saticību.

Ziemassvētku galdā parasti tiek likta gardi pagatavota zoss, dažādi dārzeņi, dzērvenes un kartupeļi. Tāpat īriem ir tradīcija, ka pie mums ierastā Zvaigznes diena 6. janvārī ir "mazie Ziemassvētki" - līdz šim datumam neviena Ziemassvētku dekorācija netiek novākta. Arī tu droši vari nesteigties ar Ziemassvētku rotājumu novākšanu, jo tematiskie svētki ienes mājās patīkamu auru!

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Why Christmas" un "Countryliving".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!