Foto: Reuters/Scanpix

Janvāra sākumā Vācijas rietumos esošajā ciemā Imeratā (Immerath) ogļrūpniecības uzņēmuma "RWE" buldozeri līdz ar zemi nolīdzināja 19. gadsimtā celto katedrāli, kā arī izraka un pārapbedīja tās pakājē esošās kapsētas mirušos uz citu vietu, lai paplašinātu ogļraktuves. Pirms Svētā Lamberta baznīcas nojaukšanas pret to protestēja arī vietējie iedzīvotāji un "Greenpeace" aktīvisti.

Šī gada 8. janvārī sākās un vairākas dienas turpinājās Svētā Lamberta baznīcas, kas pazīstama arī kā Imeratas doms, nojaukšana, lai dotu vietu brūnogļu ieguves raktuvēm, ziņo "AFP". Jau iepriekš iedzīvotāji no Imertas ciema tikuši pārvietoti uz citu dzīvesvietu, lai šajā teritorijā savu darbību ogļu ieguvē varētu paplašināt "RWE Power".

Foto: Reuters/Scanpix
Te notikuši arī plaši protesti, bet ciems un baznīca nojaukti par spīti tiem. "Greenpeace" aktīvistu pie baznīcas izvietotajā, degošajā instalācijā lasāms uzraksts "Beigas oglēm" ("End coal"), kamēr fonā redzams, kā līdz ar zemi buldozeri nolīdzina un sagrauj drupās katedrāli un ciemu.

Imerata bija ciems Vācijas rietumos, aptuveni 100 kilometrus no Ķelnes un 20 kilometrus no tūristu iecienītās Mozeles vīna ielejas pilsētas Kohemas. Baznīca redzama kā simbols visos materiālos par šo vietu. Arī "Google maps" vēl joprojām šo vietu ilustrē ar nu jau neesošo arhitektūras pieminekli.

Foto: Ekrānuzņēmums

19. gadsimtā celtās katedrāles nojaukšana bija pēdējais solis šīs teritorijas pārvēršanā raktuvēm izmantojamā teritorijā, kas tiek darīts, lai palielinātu Vācijas energoneatkarību, raksta "Huffingtonpost". Imerata bija zemnieku ciems lauku apvidū, kuru vēl nesen par mājām sauca 1200 iedzīvotāji, bet pēdējo gadu laikā viņi palēnām pārvākušies, ogļrūpniecības uzņēmumam pārpērkot viņu īpašumus. Uzņēmums uzcēlis šiem cilvēkiem jaunu ciemu nedaudz tālāk. Arī vietējā slimnīca ar visām ēkām pārcelta tālāk no šejienes. Pat kapsēta nav bijusi imūna pret biznesa ekspansiju – simtiem gadu vecie apbedījumi līdz ar ciemu pārcelti citur.

Foto: Reuters/Scanpix

Šajā baznīcā pēdējais dievkalpojums noticis 2013. gadā, raksta "Der Zeit". Interesanti, ka "REW" jaunajā ciemā, kas atrodas aptuveni astoņus kilometrus no vēsturiskās vietas, ceļ arī jaunu baznīcu – vecās katedrāles mazāku kopiju.

Brūnogles iegūst daudzviet pasaulē un izmanto enerģētikā un ķīmiskajā rūpniecībā. Šī kurināmā izmantošanu pasaulē cenšas samazināt, jo sadegot brūnogles piesārņo atmosfēru vairāk nekā vairums citu kurināmā veidu, tāpēc ogļu tonnas, kas tiks izraktas no Imeratas pazemes krātuvēm, visticamāk, nodarīs krietnu kaitējumu dabai.

Vācija ir viena no lielākajām brūnogļu ieguves vietām pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!