"Dabas liegums, kā jau skan nosaukumā, atrodas uz ezera salām, un tās ir samērā neskartas ekosistēmas, kur ir saglabājušies ilgstošā laika periodā te esošie biotopi," radio raidījumā "Pa dobys stygom pi myusim Latgolā" stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes vecākā valsts vides inspektore Irēna Skrinda.

Dabas liegums "Rušona ezera salas" ir "Natura 2000" teritorija un atrodas Riebiņu novada Rušonas pagastā. Rušons ir astotais lielākais ezers Latvijā. Šis ir arī viens no līčiem un salām bagātākajiem ezeriem, kurā ligzdo vairākas retu un apdraudētu putnu, dzīvnieku un augu sugas. Ezera deviņas salas ir botāniskais liegums, kura lielākā vērtība ir aizsargājami platlapju meži.

"Īpatnējākā, retākā un svarīgākā suga te ir šaurlapu lakacis. Ir sastopami arī divu sugu staipekņi, un salu teritorijā ir ļoti svarīgi paši biotopi, kā arī ozolu meži. Tie ir Eiropas līmenī nozīmīgas teritorijas, kas aizņem gandrīz lielāko salu platību. Salās ir arī ļoti svarīga sikspārņu teritorija. Pēc pašlaik izstrādājamā dabas aizsardzības plāna datiem te ir konstatētas divas sikspārņu sugas, kas šajās salās dzīvo pa vasaru un barojas," atklāj Irēna Skrinda.

Līdz Rušona ezera salām var nokļūt tikai ar laivu. Tā kā šīs salas nav viegli pieejamas, tad cilvēka ietekme uz šo gleznaino un vienlaicīgi arī aizsargājamo dabas teritoriju ir salīdzinoši mazāka.

Pie Rušona ezara saimnieko arī kordiriģents Jānis Mežinskis, kurš raidījuma klausītājiem atklāj, ka šī ir ļoti mainīga, noslēpumaina un skaista vieta, kura ikdienā dod spēku un iedvesmu. Mežinska kungam visvairāk patīk Upursala un tur esošais akmens. Uz šo salu viņš dodas gan vasarā ar laivu, gan ziemā ar slēpēm.

Apmeklējot šo teritoriju, nevajadzētu aizmirst, ka teritorija ir aizsargājama un to uzrauga Dabas aizsardzības pārvaldes inspektori.

Radio raidījumu "Pa dobas stygom pi myusim Latgolā" klausieties ceturtdienās pulksten 16.50 "Divu Krastu radio" (ar atkārtojumu piektdien pulksten 18.50), kā arī pulksten 11.25 "Latgales radio" (atkārtojums piektdien 16.50) vai visus raidījumus arī internetvietnē www.pimyusimlatgola.lv

Riebiņu novads, kur atrodas Rušons, ir bagāts lielākiem un mazākiem ezeriem – tur kopumā ir veseli 32. Populārākie tūrisma objekti un aktivitātes Riebiņu novadā ir mājas siera ražošanas procesa vērošana, degustācija bioloģiskajā saimniecībā Rušonas pagastā, izjādes ar zirgiem un daudzas citas, dažādām interesēm atbilstošas aktivitātes.

Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!