Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

"Primera Air" 2017. gadā daudzus pārsteidza ar paziņojumu par zemo cenu lidojumu uzsākšanu no Eiropas uz ASV, tika atklāts arī lidojumu maršruts no Rīgas uz Malagu, bet tūrisma nozarē daudzi šo aviokompāniju sauca par izteiktu veiksmes stāstu. Savukārt 2018. gada 1. oktobra vakarā aviokompānija izplatījusi vēstījumu, ka pēc 14 gadus ilgas darbības tūrisma nozarē tiek uzsākts bankrota process, jo zaudējumi pēdējos mēnešos ir bijuši pārāk lieli.

"Šī ir skumja diena visiem "Primera Air" pasažieriem un darbiniekiem. Uzņēmums pēdējo mēnešu laikā nepārtraukti strādājis, lai nodrošinātu aviokompānijas ilgtermiņa finansiālu drošību. Nespējot panākt vienošanos ar banku par kreditēšanu, mums nav citas iespējas kā uzsākt bankrota procedūru," teikts aviokompānijas paziņojumā, skaidrojot, ka pēdējo divu gadu laikā uzņēmums saskāries ar "vairākām neparedzētām neveiksmēm", kas ietekmējušas tā finanšu situāciju. 2017. gadā aviokompānija zaudējusi vienu lidmašīnu smagu korozijas problēmu dēļ, un tās pārbūve prasījusi lielus līdzekļus, radot uzņēmumam vairāk nekā 10 miljonu zaudējumus. Lai arī 2018. gada sākumā uzsāktie transatlantiskie lidojumi zemo cenu segmentā bijuši veiksmīgi, vairāku aizkavēšanos dēļ arī šajā jomā lidkompānija sāka saskarties ar problēmām gan plānošanā, gan atceļot vairākus lidojumus un izmaksājot kompensācijas, skaidrots uzņēmuma paziņojumā. Kompensācijas un ar lidojumu atcelšanu saistītās izmaksas veidojušas vairāk nekā 20 miljonu eiro zaudējumus. "Bez papildu finansējuma neredzam iespēju turpināt darbu," skaidro "Primera Air".

"Primera Air" galvenais birojs jau kopš 2014. gada atrodas Latvijā, Purvciemā, no kurienes tika organizēti lidojumi, darbojās sakaru un klientu apkalpošanas centrs. Pirms dažiem gadiem aviokompānija mainīja savu čārterkompānijas darbību un sāka piedāvāt arī regulāros lidojumus, kā arī ļoti strauji paplašinājās, paziņojot par transatlantisko lidojumu uzsākšanu uz Ziemeļameriku, sākot ar 2018. gada pavasari, kad tai tika piegādātas jaunās "Boeing NG", "Airbus A321neo" un "A321LR" lidmašīnas. 2018. gada vasaras sezonā "Primera Air"uzsāka arī lidojumus no Rīgas uz Malagu. Lai piepildītu savas lidmašīnas, aviokompānija vasarā pat vēl vairāk samazināja biļešu cenas transatlantiskajiem lidojumiem, tomēr tas nav nesis kāroto rezultātu.

Uzņēmums dibināts 2003. gadā Islandē un sākotnēji nodrošināja čartera lidojumus, sadarbojoties ar tūrisma operatoriem Skandināvijā. 2014. gadā uzņēmuma galvenā mītne no Dānijas tika pārcelta uz Rīgu. Uzņēmums ietilpst koncernā "Primera Travel Group", ko veido tūrisma operatori Zviedrijā, Dānijā, Norvēģijā, Somijā, Islandē un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!