No neizpratnes un izsmiekla līdz pat sajūsmai – šādas emocijas raisa Latvijā radītā laiva "Rupucis", kas no skata mazliet atgādina bļodu. Tuvojoties vasaras sezonai, tā varētu noderēt makšķerniekiem, laivotājiem vai vienkārši ceļotājiem-jaunatklājējiem, kam patīk apskatīt grūti pieejamas vietas.

"Šķiet, ikviens copmanis ir saskāries ar situāciju, kad stāvi mazupītes malā un domā: nez', no kurienes tā plūst un kurp aiztek? Varētu iet un paskatīties, bet krūmi un nātres... Varētu brist – bet dūņas un dēles... Braukt ar laivu? Te taču gandrīz nav ūdens, piepūšamo viens divi sabakstīs, un vispār – vardes nosmies! Eh, lai paliek, paskatīšos Google maps," sulīgi stāsta laivas izgudrotājs Jānis Briška, kas risinājumu tomēr ir atradis. Pēc internetā atrastas informācijas par laivām, kas minētas jau Jūlija Cēzara hronikās, Jānim dzimusi ideja par mūsdienīgāku laivu.

Labi zināmais teiciens "Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais," pilnā mērā ir attiecināms uz "Rupuci". Jau tālajos Jūlija Cēzara laikos mazītiņas laiveles pinuši no klūgām un apvilkuši ar ādu, vēlāk – ar darvotu audeklu un braukuši ar tām zvejā un medībās. Anglijā entuziasti tādas darina joprojām un sauc coracle, arī Dienvidāzijā un Indijā lieto līdzīgas. Prasmīga lietotāja rokās "Rupucim" līdzīga laivele ir gluži nopietns peldlīdzeklis – 1974. gadā ar tādu šķērsots pat Lamanšs.

Vienvietīgo braucamo meistars izgatavojis no stiklšķiedras, un tā maksimālais svars ir tikai 15 kilogrami. Arī laiviņas izmēri šķiet necili – nieka 1,20 m x 1,50 m x 0,38 m. "Rupuča" vārds dots tādēļ, ka laiviņa, gluži kā īsts abinieks, viegli tiek cauri, pāri un apkārt dažādiem šķēršļiem. Ar "Rupuci" pakaļ lielajam lomam var braukt pat 120 kilogramu smags copmanis, turklāt to viegli var ielikt lielāku automašīnu bagāžniekā un pārnēsāt uz muguras. Kā pastāstīja "Rupucis" ražotāji, iznomāt to nav iespējams, bet laiviņu var iegādāties un tās cena bez aira ir 225 eiro.

Braucot ar "Rupuci", tiek izmantots īpatnējs airēšanas paņēmiens "čangalēšana", airi neceļot no ūdens un to vēzējot kā spārnu vai spuru. Turklāt 600 gramus vieglais airītis tikpat kā nerada troksni, līdz ar to neaizbaida zivis vai medījumu. Ar laivu, atkarībā no čangalēšanas iemaņām, mierīgā ūdenī 20 minūtēs varot nobraukt vienu kilometru, stāsta tās izgudrotājs. Starp citu, ar diviem "Rupučiem" pie Ērgļiem pa Ogres upi 6 kilometrus garu posmu izbraucis arī Māris Olte ar dēlu un atzinis to par labu esam.

Šo mazo laivu līdzās jahtām, motorlaivām, kajakiem un spiningiem varēs aplūkot no 1. līdz 3. aprīlim izstādē "Baltic Boat Show 2016" Ķīpsalā. Šajā laikā Ķīpsalā notiks četras izstādes aktīvās atpūtas un veselīga dzīvesveida cienītājiem – "Atpūta un sports 2016", "Medības un makšķerēšana 2016", "Motocikls 2016" un minētais "Baltic Boat Show 2016", kas katru gadu vienkopus aicina ceļotājus, velobraucējus, motobraucējus, laivotājus, medniekus, makšķerniekus un citus interesentus. Vairāk: www.bt1.lv/sports vai Facebook.

Vairāk par "Rupuci".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!