Divi Latvijas alpīnisti, Kristaps un Kristīne Liepiņi, turpinot savu otro ekspedīciju Dienvidamerikā, uzkāpuši vienā no pasaules skaistākajām virsotnēm - 5947 metrus augstajā Alpamajo (Alpamayo) Peru, informēja alpīnisti.


Šī Kordiljēra Blanka kalnu grēdas virsotne Peru, līdzīgi kā Materhorns Šveices Alpos un Ama Dablama virsotne Nepālas Himalajos, ir iekļauta neskaitāmos kalnos kāpēju, ceļotāju un fotogrāfu pasaules visskaistāko kalnu virsotņu "top 10" sarakstos, kur arī daudzkārt nominēta kā "visskaistākā".

Uz Alpamajo virsotni neved neviens viegls ceļš. Tiem, kas vēlas šajā kalnā uzkāpt, jārēķinās ar vairāku dienu pārgājienu nokļūstot kalna pakājē, bīstama ledāja un kalnu pārejas šķērsošanu un tam sekojošu kāpienu pa ledus sienu, kuras stāvums vietām sasniedz vairāk kā 70 grādus, stāsta Kristaps Liepiņš. Kāpējiem jābūt gataviem arī uz pamatīgu aukstumu un vēju. Interesanti arī tas, ka ne katru gadu pati Alpamajo virsotnē ir sasniedzama - reizēm pēdējie 20 metri, milzu sniega pārkares ("snow mushroom") dēļ, kuru izveido spēcīgās Kordiljēru kalnu sniega vētras, ir pārāk bīstami kāpējiem.

Abi Latvijas kalnos kāpēji Alpamajo virsotni, kāpjot pa "French Direct" ceļu, sasniedza 5. jūlijā pulksten 5.30, agri no rīta, īsu brīdi pirms saullēkta. Ekspedīcija turpinās, interesenti var sekot līdzi tās gaitai Kristapa un Kristīnes Liepiņu sociālo tīklu kontos "Facebook", "Instagram" un "Twitter".

Jau iepriekš rakstījām, ka pērn abi alpīnisti devās ekspedīcijā uz Dienvidameriku, kur sasniedza pasaules augstākā vulkāna virsotni. Vairāk lasiet šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!