Foto: LETA

Otrdien, 29. decembrī, starptautiskajā lidostā "Rīga" sasniegts apkalpoto pasažieru rekords, pārsniedzot 2011. gadā apkalpoto 5,1 miljona pasažieru slieksni. Lai arī laimīgais pasažieris atlidojis ar nacionālo aviokompāniju "airBaltic", tomēr lidostas sniegtie dati rāda, ka pēdējos gados strauji mazinājusies "airBaltic" apkalpoto pasažieru daļa lidostā – šogad valsts aviokompānija apkalpo jau mazāk nekā pusi no visiem lidostas pasažieriem.

Starptautiskā lidosta "Rīga" pašlaik ir lielākais aviosatiksmes mezgls Baltijas valstīs. Ziemas sezonā no Rīgas iespējams doties uz 69, bet vasaras sezonā uz 89 galamērķiem, ko nodrošina 21 aviosabiedrība. Salīdzinājumam, sasniedzot iepriekšējo rekordu 2011. gadā, lidostā "Rīga" strādāja 15 aviosabiedrības, kas nodrošina reisus kopumā uz 82 galamērķiem, bet no kopējā apkalpoto pasažieru skaita pirms četriem gadiem 66% pārvadāja nacionālā aviokompānija "airBaltic" un 20% aviosabiedrība "Ryanair". Savukārt pērn no kopējā apkalpoto pasažieru skaita gandrīz 56% pārvadāja "airBaltic" un 16% "Ryanair". Šogad šī attiecība vēl vairāk mainījusies "airBaltic" par sliktu – proti 49 %, bet "Ryanair" savu daļu palielinājis līdz 18 %, Delfi.lv pastāstīja lidostā.

Pēdējo gadu laikā strauji pieaudzis citu aviokompāniju no Rīgas pārvadāto pasažieru skaits, piemēram, aviokompāniju "Wizz Air" šogad apkalpojusi jau 9 % no lidostas "Rīga" pasažieriem, bet "Lufthansa" – 4 %. Palielinājies arī "Norwegian Air Shuttle" pārvadāto pasažieru skaits, kā arī no Rīgas sākušas lidot vairākas iepriekš šeit nepārstāvētas aviokompānijas.

Populārākie galamērķi (pilsētas) šogad no lidostas "Rīga" šogad ir Londona, Maskava, Frankfurte, Oslo un Helsinki. Savukārt populārākās valstis, uz kurām visbiežāk dodas pasažieri no Rīgas, ir Vācija, Lielbritānija, Krievija, Norvēģija un Somija.

Starptautiskā lidosta "Rīga" šogad līdz gada beigām plāno apkalpot 5,16 miljonus pasažieru. Populārākie galamērķi (pilsētas) no lidostas "Rīga" šogad ir Londona, Maskava, Frankfurte, Oslo un Helsinki. Savukārt populārākās valstis, uz kurām visbiežāk dodas pasažieri no Rīgas, ir Vācija, Lielbritānija, Krievija, Norvēģija un Somija.

Foto: Publicitātes foto

Laimīgais 5,1 miljonais pasažieris Māris Zariņš lidostā ieradās ar Latvijas aviokompānijas "airBaltic" reisu no Kopenhāgenas. Starptautiskā lidosta "Rīga" laimīgajam pasažierim dāvāja lidostas privilēģiju programmas RIX Club karti, kā arī lidostas suvenīrus, sertifikāts lidojumam "airBaltic" biznesa klasē, kā arī dāvanu kartes un dāvanu grozus.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš: "Starptautiskā lidosta "Rīga" gadu noslēdz ar jaunu apkalpoto pasažieru rekordu. Tas ir jauns sasniegums un par ieguldīto darbu jāpateicas lidostas kolektīvam, kā arī lielākajam pārvadātājam "Rīgas" lidostā – Latvijas nacionālajai aviosabiedrībai airBaltic, nodrošinot ceļošanas iespējas vairāk nekā uz 60 galamērķiem. Lidosta ir daudz darījusi, lai modernizētu un paplašinātu pasažieru apkalpošanas iespējas, tādējādi radot visus priekšnosacījumus, lai ceļotāju skaits pieaugtu vēl straujāk."

VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" valdes priekšsēdētājs Andris Liepiņš: "Šogad lidostas darbu labvēlīgi ietekmējusi tautsaimniecības izaugsme kopumā, mājsaimniecības ieņēmumu un ceļošanai atvēlēto izdevumu pieaugums. Tāpat arī salīdzinoši zemās degvielas cenas pozitīvi ietekmējušas aviācijas pakalpojumu izmaksas. Pozitīvs faktors ir arī Rīgas pilsētas un Latvijas kopumā kā galamērķa pievilcīgums. Šie bija priekšnosacījumi vairāku jaunu lidsabiedrību ienākšanai Rīgā un galamērķu atklāšanai, kas veicināja stabilu pasažieru skaita pieaugumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!