Foto: Shutterstock

Vieni no gaidītākajiem pavasara svētkiem jeb Lieldienas pavisam drīz būs klāt, tāpēc daudzi steidz pušķot māju un gatavot tradicionālos gardumus. Taču arī citās valstīs, piemēram, Lietuvā, Ukrainā un Polijā ir dažādas interesantas Lieldienu tradīcijas, ar kurām tuvāk iepazīstina ceļotājs un starptautisko ceļojumu ar autobusiem organizators, "Eurolines" vadītājs Edmunds Pavlovs (Edmundas Pavlovas).

Stāstot par Lieldienu tradīcijām, Pavlovs atgādina, kas kopīgs latviešiem, lietuviešiem, poļiem un ukraiņiem.

"Visām tautām kopīga tradīcija ir olu krāsošana. Kur un kā šī tradīcija radusies, precīzi nav zināms, tomēr tiek uzskatīts, ka olu krāsošana aizsākusies Bizantijā. Arī šajās valstīs krāsainās olas tiek papildinātas ar visdažādākajiem dekoratīvajiem rakstiem.

Līdzīgi ir arī tas, ka šajās valstīs bērnus apciemo Lieldienu zaķis, kurš nes tiem dāvanas. Tomēr šis viesis nav tik dāsns kā Ziemassvētku vecītis, lai gan neizpaliek bez dažādiem gardumiem un mazākām dāvanām.

Gan poļiem, gan ukraiņiem pirms pavasara svētkiem ir tradīcija svētīt ēdienu, kas tiks likts uz svētku galda. Pītā groziņā tiek salikti visdažādākie pārtikas produkti un nesti uz baznīcu, lai tas tiktu svētīts. Ukraiņiem grozā visbiežāk tiek likta tradicionālā Lieldienu maize, ko cep speciāli šiem svētkiem. Ticīgie saka, ka, cepot šo maizi, domām jābūt tīrām, kas kalpo kā savdabīgs sevis attīrīšanas rituāls.

Foto: Shutterstock

Lietuviešiem gan nav šādas ēdiena svētīšanas tradīcijas, tomēr pirms Lieldienām baznīcās tiek svētītas verbas, kuras tiek liktas uz svētku galda (tradicionāli arī poļiem ir verbas). Interesanti, ka Polijā ir ticis fiksēts verbu rekords! Poļi pacentās izveidot augstāko verbu, kuras augstums sasniedza 32 metrus. Šis iespaidīgais rekords tika uzstādīts 2013. gadā.

Polijā un Ukrainā ir īpašs tīrības laiks, kas tiek realizēts nedēļu pirms Lieldienām. Šajā laikā cilvēki sagaida gaismu un sauli, atbrīvojas no ziemā uzkrātajiem putekļiem, un tiek uzskatīts, ka kopā ar tiem atbrīvojas arī dvēseles netīrumi, sagatavojoties atdzimšanas svētkiem.

Gatavojoties Lieldienām, Ukrainā ir iespējams piedalīties interesantā pasākumā – Lieldienu olu festivālā, kas svētku laikā norisināsies jau astoto reizi. Festivālā ir iespējams skatīt iespaidīgu ukraiņu Lieldienu olu kolekciju, kuru veido 25 tūkstoši eksponātu, un tajā netrūkst dažādu radošo darbnīcu un izpriecu gan lieliem, gan maziem.

  • Ielūkojies te un apskati neparastas fotogrāfijas, kurās redzams slavenais "olu vīrs" no Austrumvācijas, rotājot leģendāro olu koku.

Interesantāko atdzimšanas tradīciju starpā ir arī Polijas Lieldienu pirmdiena, kas vēl ir zināma kā Slapjā pirmdiena. Tradīcija ir tikpat neparasta, cik vienkārša – šajā dienā vienkārši jāaplej cilvēki ar ūdeni. Ticējums vēsta, ka tiem, kuri visvairāk tiks aplieti ar ūdeni, ir lielāka iespēja apprecēties. Neskatoties uz to, ka šis rituāls ir domāts pieaugušajiem, mūsdienās tas ir kļuvis par savdabīgu spēli, kurā iesaistās arī bērni, tāpēc Lieldienu pirmdienā, izejot Polijas ielās, jābūt uzmanīgiem - ūdens šalts var pārsteigt nesagatavotus, taču dusmoties par to nedrīkst!"

Šajā rakstā izlasi, kādām jābūt Lieldienu svinībām, lai tās tiktu aizvadītas īsteni "latviskā garā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!