Grobiņas novada aktīvā tūrisma centrā "Kuršu vikingu apmetne" plānots uzbūvēt lielmāju, kurā ceļotāji varēšot pilnībā izbaudīt seno jūrasbraucēju dzīves apstākļus, tostarp jau nākamgad nakšņot vēsturiskos apstākļos.

Grobiņas novada Būvvalde izsludinājusi būvniecības ieceres sabiedrisko apspriešanu. Būvniecības ierosinātājs ir biedrība "Tūrisma klubs "Oga"", kas arī apsaimnieko "Kuršu vikingu apmetni", raksta vietējais laikraksts "Kursas Laiks".

Jau pagājušajā gadā Grobiņā uzcelts neliels kuršu namiņš, pie kura notiek arheoloģijas nodarbības. "Šogad līdz Grobiņas pilsētas svētkiem tiks uzstādīts jauns vides objekts – liellaiva – un pieci informācijas stendi. Projekts "Kuršu vikingu lielmāja", pēc optimistiskākajām prognozēm, varētu tikt īstenots nākamgad," teikts portālā "Liepājniekiem.lv".

Kā portālam pastāstījis "Oga" vadītājs Raimonds Reinis, šajā vietā plānots vēl papildināt jau esošo Kuršu vikingu apmetni, lai uzburtu dzīvās vēstures sajūtas. "Tā būtu vēsturiska platforma, kur norisinātos dzīvās vēstures darbnīcas, eksperimentālās arheoloģijas nodarbības, konferences un semināri," portālam atklājis Reins.

Arhitekts Gundars Vīksna atradis arī risinājumu, kā atbilstoši drošības prasībām īstenot ieceri par dzīvo uguni iekštelpās. "Tā būs pazeminājumā ar ugunskuru vidū. Varēs sasēsties apkārt netradicionālā veidā un mazām grupām vadīt vēstures darbnīcas," Reinis stāsta "Liepājniekiem.lv".

Jaunajā lielmājā plānots tūristiem arī piedāvāt nakšņošanas iespējas, bet apstākļi būšot tiešām vēsturiski precīzi jeb autentiski, bez numuriņiem vai citām ērtībām – tās vislabāk būšot piemērotas bērnu nometnēm, uzskata centra saimnieks. Tikšot izveidots arī sanitārais mezgls, kurā atradīsies dušas, tualetes un virtuve.

Šī nav vienīgā vieta Liepājas pusē, kur iespējams nakšņot neparastos apstākļos – pilsēta jau pašlaik ir slavena visā pasaulē ar nakšņošanas iespējām Karostas cietumā, kura unikalitāti izcēluši daudzi prestiži mediji.

Aktīvā tūrisma centra "Kuršu Vikingu apmetne" dvēseli veido Grobiņas jaunieši, kas jau kopš 2002.gada 6.augusta apvienojušies sabiedriskā organizācijā "Tūrisma klubs "OGA", teikts organizācijas mājaslapā. Tās pamatdarbības mērķis jau izsenis bijis ūdenstūrisma, velotūrisma, kājnieku tūrisma un alpīnisma popularizēšana jauniešu vidū, kā arī jauniešu piesaistīšana tūrisma pasākumiem un sacensībām, kur varētu lietderīgi izmantot savu brīvo laiku, pilnveidot savas zināšanas, pašapliecināties un attīstīt līderu īpašības.

Grobiņa ir senākā rakstos minētā apdzīvotā vieta Latvijas teritorijā ar nosaukumu Seeburg (Jūrpils). Laikā no 7.-11.gadsimtam šeit bijis ievērojams kultūras, tirdzniecības un attīstības centrs, kuru gadsimtu gaitā pārvaldījuši kā kuršu vikingi, tā skandināvu vikingi. To apstiprina Grobiņas arheoloģiskajā ansamblī rastās materiālās liecības, kas pašlaik apskatāmas vēstures muzejos Liepājā, Rīgā un Sanktpēterburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!