Mūsdienās pilskalni daudzviet ir vien zaļi pakalni, bet sliktākajā gadījumā tos pat ieraudzīt zem koku biezokņa nav iespējams. Seno piļu vietā tagad ir pļava vai krūmu mudžeklis. Taču Lietuvā, Neres reģionālajā parkā nolemts atdot godu pilskalnam un radīt iespēju ikvienam acu priekšā uzburt seno pili. Tas izdarīts, uz stikla plāksnes iezīmējot pils un tās nocietinājumu kontūras – ja skatītājs stāv aiz stikla, uz kalna projicējas skats, kādu varētu būt redzējuši ļaudis pirms diviem tūkstošiem gadu.

Šī parka ideja jau guvusi lielu atzinību arī sociālajos tīklos.


Ar arheologu un vēsturnieku palīdzību izveidots bijušās Bradeliškes pils modelis, teikts Neres reģionālā parka lapā "Facebook". Ar dažādām krāsām atzīmēti kalna, tā kādreizējo uzbērumu un pils silueti, kā arī upes senā tecējuma vieta. Lai nokļūtu šajā tūkstošgadu senās pagātnes ilūzijā, jādodas pa Dūkštas kognitīvo taku parkā, kur ierīkots jaunais objekts.

Parks atrodas Neres upes ielejā, kurā ir bagāta flora un fauna, tāpat arī reljefs veido brīnišķīgas ainavas. Šo objektu vērts iekļaut maršrutā kopā ar Viļņas, Traķu un Ķērnavas apskati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!