Foto: Shutterstock
Mazākais kara varonis un cītīgākais slimības apkarotājs – ar ko suņi guvuši ievērību un kādēļ iemūžināti skulptūrās un pieminekļos? Ticams, ka viens no zināmākajiem stāstiem ir par uzticīgo Hačiko, kurš neatlaidīgi gaidīja savu saimnieku, taču tas nebūt nav vienīgais piemērs, kas pierāda četrkājaino draugu spējas.

Pasaulē rodami vairāki pieminekļi un skulptūras, kas veltītas četrkājainajiem draugiem. Vieni guvuši ievērību kāda būtiska notikuma dēļ, citi – bijuši svarīgu valstsvīru mīluļi, bet vēl dažu izvēlas atveidot laikmetīgās mākslas darbos.

Piedāvājam dažas vietas pasaulē, kur atrodami pieminekļi cilvēka uzticamākajam draugam – sunim.

Fala, Vašingtona

Foto: DELFI
Frenklina Rūzvelta memoriālā Vašingtonā atrodama maza suņuka skulptūra. Fala, skotu terjers, ir ASV 32. prezidenta mīlulis, kas piedalījies pat oficiālās vizītēs, pavadot savu uzticamo saimnieku.

Tiek vēstīts, ka Fala bijis viens no visu laiku mīļākajiem Baltā nama iemītniekiem. Tā darbinieki nespējuši atteikt mazajam draugam, kad tas prasījis pēc gardumiņa, līdz Fala sasirdzis. Tad prezidents Rūzvelts pavēlējis nedot sunim papildu ēdienu.

Prezidents un viņa mīlulis bija ļoti tuvi, Fala gulējis uz īpaša krēsla Rūzvelta gultas kājgalī. Taču 1944. gadā draiskais suņuks tika iesaistīts pat politiskā kampaņā, kad republikāņu partiju pārstāvji Rūzveltu apsūdzēja naudas izšķiešanā, lai meklētu reiz it kā pazudušo Falu. Rūzvelts gan spējis savu mīluli publiski aizstāvēt.

Četrkājainais draugs nomira 1952. gadā, septiņus gadus pēc tam, kad mira prezidents Rūzvelts. Fala ir apglabāts netālu no Rūzveltu pāra, taču vistuvāk savam saimniekam ir iemūžināts īpašajā piemineklī. Fala nomira divas dienas pirms savas divpadsmitās dzimšanas dienas.

Zinneke, Brisele

Foto: Shutterstock
Vairums cilvēku, kas bijuši Beļģijas galvaspilsētā Briselē, kā vienu no tās simboliem vai zināmākajiem apskates objektiem noteikti nosauks "Čurājošo puisēnu". Taču pilsētas iedzīvotāji, šķiet, sapratuši, ka puisēns ir veiksmīgs apskates objekts tūristiem, un Briselē ieviesuši vēl kādu neparastu skulptūru.

Tas ir "Čurājošais suns" jeb Zinneke. Skulptūra attēlo suni, kas pacēlis kāju pret nelielu stabu. Tiesa, pavisam skaidras norādes par to, no kurienes radusies šāda skulptūra un kāpēc tā ir izveidota, nav.

Nezinātāji, iespējams, pat nenojauš, ka Briselē atrodama arī "Čurājošā meitenīte". Līdz ar to visas trīs tematiskās skulptūras var kalpot kā atsevišķs apskates objektu kopums Briselē. Tiesa, tiek vēstīts, ka tieši sunīti esot visgrūtāk atrast.

Bobijs, Edinburga

Foto: Shutterstock
Piemineklī attēlots Greifriāras Bobijs, skaiterjeru šķirnes suņuks. Arī šī mīluļa stāstu sapratīs tie, kas jau zina par suņuku Hačiko Japānā, jo arī Bobijs ir uzticīgi gaidījis savu saimnieku, kurš diemžēl bija miris.

Greifriāras Bobijs savu vārdu guvis no Greifriāras kapsētas, kur suņuks pavadījis diezgan ilgu laiku, precīzāk, vairāk nekā desmit gadus. Kapsētā Bobijs sargājis sava mirušā saimnieka kapavietu. Pats suņuks miris 1872. gadā, joprojām uzticīgi sargājot savu saimnieku.

Bobija aizkustinošais stāsts cilvēkus pamudinājis, piemēram, uzrakstīt pat biogrāfiju, kā to izdarīja Džens Bondesons, publicējot grāmatu "Greifriāras Bobijs: Uzticīgākais suns pasaulē". Gan suņa stāsts, gan arī grāmata agrāk pamudinājusi interesentus pulcēties pie īpašā pieminekļa, un arī joprojām bronzā lietā skulptūra piesaista interesentu pūļus Edinburgā, Skotijā.

Laika, Maskava

Foto: Vida Press
Ierasts, ka skulptūras un pieminekļi tiek veltīti arī kādam īpašam notikumam ne tikai nacionālā, bet starptautiskā mērogā. To varētu teikt arī par suņuku Laiku, kura 1957. gadā bija pirmais dzīvnieks, kas devās kosmosā.

Diemžēl Laika tomēr lidojumā neizdzīvoja, un joprojām speciālisti izsaka minējumus, kas izraisīja suņuka nāvi. Kamēr vieni uzskata, ka suns miris pāris stundas pēc raķetes palaišanas, jo pārkarsis, bet citi ir pārliecināti, ka Laika orbītā izdzīvoja vismaz nedēļu.

Lai arī četrus gadus pēc Laikas kosmosā devās pirmais cilvēks, Jurijs Gagarijs, Laika tomēr nav aizmirsta. 2008. gadā atklātajā piemineklī Maskavā, Krievijā, redzams suņuks, kas stāv uz raķetes. Dzīvnieks uz Zemes gan neatgriezās, bet viņas, klaiņojošas suņu meitenes, kuru teju vai nejauši izvēlējās svarīgajai misijai, būtiskais ieguldījums kosmosa izpētes attīstībā nu pieminams pie īpašās skulptūras.

Hačiko, Tokija

Foto: Shutterstock
Viens no zināmākajiem stāstiem par četrkājainā drauga uzticību savam saimniekam noteikti ir saistīts ar Hačiko, akita-inu šķirnes suni Tokijā, Japānā, kas vismaz desmit gadu garumā gaidījis savu cilvēku pie dzelzceļa stacijas.

Hačiko pagājušā gadsimta pirmajā pusē piederēja universitātes profesoram Tokijā. Katru rītu suns cītīgi pavadīja savu saimnieku uz staciju, no kuras vīrietis devās uz darbu, bet vēlāk Hačiko sagaidīja viņu atpakaļ. Taču reiz saimnieks tā arī nepārbrauca mājās, bet Hačiko turpināja gaidīt.

Uzticīgais suns dienu no dienas gaidīja savu saimnieku, un tā tas bija aptuveni desmit gadus, līdz Hačiko, kas joprojām nebija zaudējis cerību vēlreiz satikt sen kā mirušo vīrieti, pats zaudēja spēkus. Par suņuku gan rūpējās apkārtējie cilvēki, kas mīluli pabaroja. 1935. gadā Hačiko nomira, atstājot aizkustinošu stāstu par cilvēka un četrkājainā drauga mūžīgo draudzību.

Vēl joprojām, pat 70 gadus vēlāk, Hačiko stāsts cilvēkus nespēj atstāt vienaldzīgus. Piemēram, 2009. gadā tapusi filma par Hačiko ar aktieri Ričardu Gīru suņa saimnieka lomā.

Balto, Ņujorka

Foto: Shutterstock
Šis piemineklis ir veltīts haskija šķirnes suņukam Balto viņa izrādītās varonības dēļ. Zīmīgi, ka šis ir viens no tiem retajiem suņiem, kurš ir bijis klāt sava pieminekļa atklāšanā, jo šis bronzā lietais suņuks atklāts 1925. gadā.

Par ko tad Balto ticis šāds gods? 1925. gadā Aļaskā tika novērota masu saslimšaa ar difteriju, taču uz vietas nebija pieejami medikamenti, kas šo kaiti ārstētu. Tā nu, spītējot sniega vētrām un aukstumam, suņu pajūgs ar Balto veica lielu attālumu, lai no tuvējām apkārtnēm atvestu zāles. Par šo varoņdarbu suņukam veltīts arī piemineklis.

Tiesa, ar pieminekļa veltīšanu Balto saistās arī kāds skandāls. Proti, pēc zālēm bija devušies divi suņu pajūgi, turklāt otrais pajūgs, kurā piedalījās suns Togo, ceļu veica īpaši neparocīgos apstākļos un tumsā. Taču visi slavas lauri tika tieši Balto.

Balto mira astoņus gadus pēc slavenā difterijas apkarošanas brauciena. Mūsdienās suņa piemineklis ir populāra vietējo iedzīvotāju un tūristu apskates vieta. Pieminekļa pakājē iegravēti vārdi "Izturība. Uzticība. Gudrība" ("Endurance. Fidelity. Intelligence").

Smoukija, Klīvlenda

Piemineklis veltīts, iespējams, mazākajam Otrā pasaules kara varonim – suņu meitenei Smoukijai. Mazais Jorkšīras terjers Jaungvinejas teritorijā atrasts 1944. gadā, un par dzīvnieciņu rūpes uzņēmās kaprālis Bils Vinns.

Smoukija savā ziņā arī piedalījusies Otrajā pasaules karā, izlīdzot saimniekam Vinnam un pavadot viņu dienas gaitās. Zīmīgi, ka piemineklī redzamajā pozā, sēžot kareivja ķiverē, Vinns Smoukiju nofotografējis ne vienu reizi vien. Tāds skats esot bijis bieži novērojams.

Pēc kara Smoukija kļuva par vienu no pirmajiem terapijas suņiem, viesojoties pie kara veterāniem un palīdzot adaptēties dzīvē pēc kara šausmām. Smoukija mira 1957. gadā aptuveni 14 gadu vecumā. Taču pēc gandrīz 50 gadiem, 2005. gada novembrī, Smoukijas atdusas vietā Klīvlendā, ASV, tika atklāts piemineklis, kas veltīts Smoukijai un visu karu suņiem.

Meitene ar sunīti, Budapešta

Foto: Shutterstock
Meitene ar sunīti - tā tiek raksturots šis piemineklis, kas ir viens no laikmetīgās mākslas piemēriem Budapeštā, Ungārijā. Jāsaka, ka nekas daudz par šo ieceri netiek klāstīts, vien zināms, ka skulptūras autors ir mākslinieks Deivids Rafejs.

Tiek vēstīts, ka redzamās skulptūras – meitene, kas sniedzas pēc bumbiņas, kuru suņuks nevēlas atdot – esot dabiskajā izmērā.

Piemineklis Rīgas mēram, Rīga

Foto: Shutterstock
Jāsaka, ka arī Latvijā ir redzams piemineklis kādam suņukam, tiesa, dzīvnieciņš pieminekļa ansamblī izvirzās otrajā plānā. Proti, Rīgā, iepretim Latvijas Nacionālajai operai, 2006. gada oktobrī atklāts piemineklis kādreizējam Rīgas mēram Džordžam Armitstedam un viņa kundzei Sesilai Pihlau.

Abu cilvēku tēli izveidoti reālistiskā manierē, un to izmērs sasniedz pieauguša cilvēka augumu. Savukārt, lai atdzīvinātu abus tēlus, klāt izveidots arī čaučau šķirnes sunītis.

Zīmīgi, ka pieminekli pirms nepilniem 10 gadiem kopā ar toreizējo Latvijas Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu atklājusi Karaliene Elizabete II.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem "Dogster", "Centralpark", "Roadsideamerica", "Picturescool", "Rigaspieminekli".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!