Foto: Vida Press

Analizējot aptuveni 50 preču un pakalpojumu cenas, tirgus un sociālo pētījumu portāls "Numbeo" izveidojis jaunāko sarakstu par to, cik dārga vai lēta ir dzīvošana dažādās pasaules malās. Kā dārgākā vieta šogad atzītas Bahamu salas, bet lētākā – Indija. Šis saraksts noteikti varētu būt arī viens no kritērijiem, lai izvēlētos nākamo ceļojuma galamērķi.

Analizēti tādi parametri kā naktsmāju izmaksas, pārtikas cenas veikalos un restorānos, apģērba, taksometru pakalpojumu, atpūtas un izklaides, interneta un mobilo sakaru pakalpojumu izmaksas.

Pētnieku izveidotajā kartē atzīmētas valstis un to dārdzības indeksi.

Izrādās, ka vislētākās valstis dzīvošanai un ceļošanai ir Indija, Moldova, Pakistāna, Kazahstāna un Nepāla, kas noslēdz pirmo piecinieku. Lētāko valstu topā atrodamas arī tādas Eiropas valstis kā Ukraina, Serbija, Maķedonija, Rumānija un Bosnija un Hercegovina.

Savukārt Baltijas valstis atrodas topa vidusdaļā – Igaunija ir 58. dārgākā valsts pasaulē, Latvija – 67. vietā, bet Lietuva – 68. Kopā topā analizētas 122 valstis.

20 lētākās valstis dzīvošanai un ceļošanai

  1. Indija
  2. Moldova
  3. Pakistāna
  4. Kazahstāna
  5. Nepāla
  6. Ukraina
  7. Gruzija
  8. Alžīrija
  9. Azerbaidžāna
  10. Kolumbija
  11. Tunisija (uzmanību: Ārlietu ministrija un starptautiskās organizācijas neiesaka ceļot uz Tunisiju)
  12. Maķedonija
  13. Sīrija (uzmanību: Ārlietu ministrija un starptautiskās organizācijas neiesaka ceļot uz Tunisiju)
  14. Serbija
  15. Albānija
  16. Šrilanka
  17. Bosnija un Hercegovina
  18. Filipīnas
  19. Dienvidāfrikas Republika
  20. Rumānija

Pārāk liela izvēle? Lūk, vēl daži fakti, kas palīdzēs izvēlēties izdevīgāko ceļojumu! Lētākās maltītes restorānos un lētākās naktsmājas, pēc pētnieku datiem, meklējamas Nepālā, bet Kubā ir zemākās kino biļešu cenas. Ukrainu vērts apmeklēt arī tādēļ, ka tur ir zemākās cenas Makdonaldā, lētākais sabiedriskais transports un zemākie elektrības rēķini.

Tomēr ne jau tikai cenas ir tās, kas ietekmē ceļojuma galamērķa izvēli. Starp top 20 minētajām valstīm, kur ir vislētāk ceļot, Indijā ir visvairāk Pasaules mantojuma sarakstā iekļauto vietu – kopā 32, bet Kolumbijā ir visvairāk mežu – tie aizņem 54 procentus zemes, savukārt Rumānijā vidējais interneta pieslēguma ātrums ir 12,8 megabiti sekundē, ko kā lielu plusu ceļotājiem min "The Daily Mail". Savukārt par Ukrainu apkopotie dati liecina, ka tajā ir vismazākā iespēja piedzīvot dabas katastrofu.

Dārgākās valstis

Protams, pētnieki apkopojuši datus arī par to, kur dzīvot un ceļot ir visdārgāk. Šajā topā pirmajā vietā ir Bermudu salas, kam seko Šveice, Bahamu salas, Norvēģija, kas vairākkārt bijusi topa pirmajā vietā, un Islande. Topā ir arī pārējās Skandināvijas valstis un vēl liela daļa Eiropas valstu.

Pasaules 20 dārgākās valstis

  1. Bermudu salas
  2. Šveice
  3. Bahamu salas
  4. Norvēģija
  5. Islande
  6. Dānija
  7. Singapūra
  8. Luksemburga
  9. Kuveita
  10. Honkonga
  11. Japāna
  12. Lielbritānija
  13. Austrālija
  14. Jaunzēlande
  15. Īrija
  16. Izraēla
  17. Zviedrija
  18. Beļģija
  19. Francija
  20. Somija

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!