Ikgadējā ceļotāju aptaujā noskaidrotas šī gada labākās lidostas. Vērtēšanā tiek ņemta pasažieru pieredze pasaules lidostās. Jau gadiem ilgi topa pirmajā vietā gozējas Singapūras "Changi" starptautiskā lidosta. Tomēr šogad pirmo reizi topa pirmajā desmitniekā iekļuvusi arī Austrumeiropas lidosta – tā ir Tallinas Lenarta Meri starptautiskā lidosta, kas ierindota devītajā vietā pasaulē, bet Eiropā tā iekļuvusi pat trijniekā.

Ik gadu lidostu portāls "Sleeping in Airports" apkopo ceļotāju viedokļus par pasaules lidostām, veidojot labāko un sliktāko lidostu topus. Kā galvenie vērtēšanas kritēriji tiek nosaukti komforts (atpūtas zonās un krēslos pie izejas vārtiem uz lidmašīnu), apkalpošana, izklaides iespējas un pakalpojumi, ēdināšanas iespējas, drošība/imigrācija, klientu serviss un tīrība. "Labākās lidostas pasaulē ir tās, kuras tiešām pārsteidz un gaida. Evektīvas, tīras, ar izklaides iespējām, draudzīgas, radošas, ērtas, viegli izprotamas…" šādiem vārdiem portālā raksturotas labākās lidostas pasaulē.

Jau vairāk nekā divdesmit gadus par labāko lidostu pasaulē ceļotāji sauc Singapūras "Changi" lidostu, kur ir gan spa un kinoteātris, gan plašas atpūtas telpas un milzīgs dārzs.

Otrajā vietā ierindojusies Seulas "Incheon" starptautiskā lidosta Dienvidkorejā, kur arī ir dažādas ērtības – gan kultūras centrs, gan kino, slidotava un mierīga zona gulēšanai, kā arī daudzas citas.

Arī pasaules trešā un ceturtā labākā lidosta 2016. gadā atrodas Āzijā – attiecīgi Tokijas Hanedas starptautiskā lidosta Japānā, kas ir viena no pasaules noslogotākajām lidostām, un Taipejas "Taoyuan" starptautiskā lidosta Taivānā, kas izceļas ar daudzo jaunāko tehnoloģiju pielietošanas iespējām.

Piecinieku noslēdz Minhenes starptautiskā lidosta Vācijā, kas šogad atzīta ir arī par labāko lidostu Eiropā. Tā izceļoties ar tīrību, klientu apkalpošanu un vispārēju organizētību, atzinuši pasažieri. Turklāt tur ir arī ļoti laba kafija un ēdināšanas serviss, minigolfs, slidotava, sērfošanas iespējas un pat Ziemassvētku tirdziņš gadu mijā.

Sestajā vietā ir vēl viena Japānas lidosta – Osakas Kansai starptautiskā lidosta. Šogad tā pakāpusies topā krietni uz augšu, jo pērn Osakas lidosta bija vien 17. vietā. Tajā izveidota jauna gulēšanas zona pasažieriem ar gariem soliem, bezmaksas segām un blakus esošu bagāžas glabātavu. Tā ir arī ļoti tīra, un šajā lidostā ir arī viens no jaukākajiem skatu laukumiem pasaulē, kas ļauj lieliski vērot lidmašīnas paceļamies un nolaižamies.

Septītajā vietā ir Vankūveras starptautiskā lidosta Kanādā, kas ir arī Ziemeļamerikas labākā lidosta un tiek atzīta par lielisku vietu, lai iepirktos. Lidostā ir akvārijs, kur var apskatīt Klusā okeāna ziemeļu daļas iemītniekus, kā arī lieliski sakārtota satiksme ar pilsētu.

Astotajā topa vietā atrodama Helsinku lidosta Somijā, kas izceļas ar apbrīnojami skaistu arhitektonisko risinājumu un ļoti komfortabliem apstākļiem ceļotājiem, lai arī drošības kontrole varētu būt labāk organizēta, atzīmēts portālā "Sleeping in Airports".

Devītajā vietā, kā jau minēts, ierindota Tallinas Starptautiskā lidosta, kura slavēta par mājīgumu un komfortu, sakot, ka arī mazas lidostas var būt lieliskas. Lidostā ir gan bibliotēka, gan komfortabli krēsli, guļvietas, bezmaksas ātrs internets, nereti notiek bezmaksas koncerti ar džeza mākslinieku vai opermūziku uzstāšanās, turklāt tur nav pūļu, un viss notiek ļoti organizēti.

Par desmito labāko lidostu pasaulē atzīta Cīrihes Klotenes starptautiskā lidosta Šveicē. Tajā vienmēr varot justies kā mājās, jo tā ir labi organizēta, kompakta un ar lielisku servisu, tomēr kā mīnuss šajā vietā tiek minētas ļoti augstās cenas.

Starptautiskā lidosta Rīga šajā topā nav iekļuvusi, bet Eiropas labāko lidostu vidū Latvijas galvenā lidosta atrodas 32. vietā. Savukārt neviena no Lietuvas lidostām labāko 40 Eiropas lidostu vidū nav iekļuvusi.

Savukārt lidostu antitopa pirmajā vietā, kā pasaules sliktākā lidosta nosaukta "Jeddah King Abdulaziz" starptautiskā lidosta Saūda Arābijā, kas pērn bija ierindota šī topa otrajā vietā.

Otrā sliktākā lidosta pasaulē 2016. gadā ir Džūbas starptautiskā lidosta Dienvidsudānā, bet trešā – Portharkortas starptautiskā lidosta Nigērijā, kas 2015. gadā tā tika atzīta par pasaules sliktāko lidostu. Ceturtajā vietā ierindojusies Taškentas starptautiskā lidosta Uzbekistānā, bet piektajā vietā ir populārā kūrorta Santonīni lidosta Grieķijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!