Foto: Vida Press

Pasaules lielākā ala atrodas Phong Nha-Kẻ Bàng nacionālajā parkā Vjetnamā. Tā ir Soundgangas ala (Hang Son Doong), kas 200 metrus augsta, 150 metrus plata un piecus kilometrus gara. Lai būtu vieglāk iztēloties tās apmērus – alā viegli varētu ietilpt četrdesmit stāvu ēka.

Kopš 2014. gada tā ir brīvi pieejama tūristiem, jo tikai 2009. gadā tika pabeigta tās izpēte. Interesanti, ka ieeju Sondungas alā tikai 1991. gadā atklāja vietējais iedzīvotājs Ho Khans.

Taisnības labad gan jāsaka, ka Sondungas alu tīklā atrodami 150 atsevišķi pazemes dobumi
Ieeja alā ir visai maza un nezinātājs to pat varētu nepamanīt, raksta The Telegraph. Pa ieejas caurumu nereti plūstot migla, jo pazemē ir krietni vēsāks nekā ārpusē. Pameklētājiem, lai nokļūtu alā, jānokāpj 80 metri pazemē, turoties pie rokturiem un izmantojot virves. Lielā temperatūru starpība liek veidoties iespaidīgiem miglas vāliem, caur kuriem saulainās dienās spraucas saules stari, radot īpaši iespaidīgu skatu un sirreālu atmosfēru.

Īpašs piedzīvojums ir nakšņošana teltīs alā, trīs līdz četru kilometru dziļumā.

Tūristiem tiek piedāvātas sešu dienu ekskursijas pa nacionālo parku, trīs no tām tiek pavadītas alu sistēmā.

Alas nosaukums tulkojumā no vjetnamiešu valodas nozīmē “Kalnu Upes Ala”. Alā ir arī upe, kas miljonu gadu laikā “izgrauzusi” to klintīs, un mežs. Upes straujais tecējums, kas atbalsojas pret alas sienām, rada biedējošu skaņu, tādēļ vjetnamieši gadsimtiem ilgi izvairījušies no šīs vietas.

Vairāk informācijas par alu: www.sondoongcave.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!