Laikā, kad vakari kļūst tumšāki un garāki, roka tā vien stiepjas pēc grāmatas un tējas krūzes. Tādēļ piedāvājam ieskatītes grāmatnīcās, kur var iegādaties tūkstošiem labāko grāmatu, bet kas arī pašas ir tā vērtas, lai uz tām dotos pat ceļojumā.

'El Ateneo Grand Splendid' grāmatnīca Buenosairesā, Argentīnā

Argentīnā ir kāda grāmatnīca, kuru ieraugot, elpa aizraujas teju ikvienam. Iespaidīgais grāmatu veikals mājvietu sev radis ēkā ar māksliniecisku šarmu un auru – kādreizējā Argentīnas teātra celtnē. Ik gadu šurp dodas ap miljons cilvēku, no kuriem lielākā daļa nespēj to atstāt ar tukšām rokām.

Ēka atrodas 1860 Santa Fe avēnijā Barrio Norte, kas ir Buenosairesas pilsētas ziemeļu rajons. Šī grandiozā celtne no 1919. gada līdz 2000. gadam bijusi vēsturiskā teātra "Grand Splendid" mājvieta. Savulaik tur iestudētas neskaitāmas teātra un tango izrādes, bet 1929. gadā teātris pārveidots par kino, un tieši tajā pirmizrādi piedzīvojusi pirmā skaņu filma Argentīnā. Tomēr nu ēkā atrodas viens no pasaulē iespaidīgākajiem grāmatu veikaliem - "El Ateneo Grand Splendid". Iespējams, ka tieši tieši vēsturiskā kultūras un mākslas aura piešķir grāmatu veikalam tā šarmu un ekskluzivitāti.

Iekārtojot jaunās grāmatu veikala telpas, daudz kas ticis pārveidots un kino krēslus nomainījuši grāmatu plaukti. Tomēr saglabāti brīnišķīgie griesti, freskas un skulptūras, arī priekškars un skatuve palikuši neskarti. Pie skatuves izveides strādājuši sava laika Itālijas un Argentīnas labākie mākslinieki un arhitekti. Savukārt ložas tiek izmantotas kā vieta, kur cilvēkiem apsēsties un izpētīt grāmatas pirms to iegādes.

Katru gadu uz šo vietu dodas ap miljonu interesentu no visas pasaules. Turklāt lielākā daļa ir pircēji. 2007. gadā tika pārdots rekordliels grāmatu skaits – 700 tūkstoši. Protams, arī tie, kas nemaz nevēlas iegādāties grāmatas, šo vietu var doties aplūkot tās iespaidīgā greznuma dēļ vien.

'Lello & Irmão' grāmatnīca Porto, Portugālē

Sanktpēterburgas Grāmatu nams

Grāmatnīca 'Selexyz Dominicanen' Māstrihtā, Holandē

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!