Foto: DELFI

Oficiāli Pasaules ūdens diena tiks atzīmēta 22. martā, un par godu šim notikumam Dabas aizsardzības pārvalde nedēļas nogalē rīko interesantus pasākumus un aizraujošus pārgājienus dabā. To mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz to, cik liela ir ūdens kā pamatresursa nozīme.

Pasākumos Latvijas novados būs iespēja apmeklēt lekcijas, radošās darbnīcas, doties pastaigās dabā, meklējot dzīvību ūdenī, izstaigāt pavasara ūdeņos burbuļojošās straujupes un uzzināt, kas ir krastings.

"Ūdens klātbūtne ikdienā šeit, Latvijā, ir tik pašsaprotama. Esam pieraduši pie lietainām vasarām, mitriem rudeņiem un pie sajūtas, ka reizēm ūdens dabā ir par daudz. Ir grūti noticēt, ka tā nav visur pasaulē. Tomēr, kas vienā pasaules malā ir problēma, citā – liela laime. Diemžēl vairums ūdens problēmu radušās cilvēku negatīvās ietekmes rezultātā. Cilvēks pamanījies degradēt augāju, augsni, upes, ezerus, tādejādi veicinot plūdu, sausuma un ūdens piesārņojuma riskus," Pasaules ūdens dienas nozīmi skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Sabiedrības bezrūpīgā izturēšanās pret ekosistēmām, kurās paši dzīvojam, apgrūtina ikviena indivīda iespējas nodrošināties ar ūdeni, kas vitāli nepieciešams, lai izdzīvotu.

"Tieši tādēļ pasākumā ikvienam apmeklētājiem centīsimies veidot dziļāku izpratni par ūdens pasauli, stāstīsim par veidiem, kā atjaunot līdzsvarotu ūdens ciklu, uzlabot savu veselību un iztikas avotus, un mudināsim nākotnē uz dabai draudzīgāku rīcību," pauž viena no pasākumu rīkotājām, Ķemeru "Meža mājas" vadītāja Agnese Balandiņa.

Šā gada Pasaules ūdens dienas temats ir "Daba ūdenim". Šī ir iespēja runāt ar sabiedrību par visu apkārtējo ekosistēmu nozīmi ūdens veidošanā, uzturēšanā, saglabāšanā, kā arī cilvēku radītajām ietekmēm dabā. Degradētā daba un piesārņojums daudzviet rada milzu izaicinājumus nodrošināt cilvēka pamatvajadzību pēc tīra ūdens. Pārgājieni dabā spēj visas šīs likumsakarības lieliski demonstrēt un palīdz tās labāk izprast.

Pasaules ūdens dienu tradicionāli atzīmē 22. martā. Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) iniciatīvas tā pirmo reizi visā pasaulē tika atzīmēta 1993. gadā. Šī diena ir starptautiskas svinības un iespēja aicināt ikvienu pievērst uzmanību ūdens resursu nozīmei un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, mudinot sabiedrību domāt ne vien par savas, bet arī nākamo paaudžu veselību un izdzīvošanas iespējām. Latvijā šo dienu atzīmē kopš 1996. gada.

Foto: DELFI

Pasaules ūdens dienai veltītie pasākumi Latvijā

Izzinošs pasākums Ķemeru Meža mājā - "Ūdens dabā – daba ūdenī"

Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru Nacionālā parka Meža māja sestdien, 24. martā, aicina uz izzinošu pasākumu "Ūdens dabā – daba ūdenī". Interesentus sagaida aizraujoša lekcija, radošās darbnīcas un pastaiga dabā, meklējot dzīvību ūdenī. Dalība pasākumā ir bez maksas. Līdzi jāņem tautasdziesma vai dzejolis par ūdeni, ko ierakstīt atmiņu kladē.

Pasākuma pirmajā daļā ikviens interesents lekcijā "Dabai ir problēmas?" varēs uzzināt, kādas ūdens problēmas pēdējās desmitgadēs cilvēki, neapdomīgi saimniekojot dabā, radījuši un kā tās iespējams risināt, veicot dažādus dabas atjaunošanas pasākumus. Arī radošo darbnīcu aktivitātes gan bērnus, gan pieaugušos mudinās iztēloties ideālo ūdens pasauli. Savukārt pasākuma otrajā daļā ikviens interesents būs aicināts doties pastaigā pa Ķemeru apkārtnes mitrājiem, kopīgi vērtēt gan avota ūdens spēku, gan kūstošo sniega ūdeņu ceļus un neceļus, meklēt dzīvību ūdenī un mācīties pazīt ūdens pasaules bagātības.

Laiks: no pulksten 11. līdz 14.

Pārgājiens "Amatas upes noslēpumi"

Atzīmējot Pasaules ūdens dienu, Dabas aizsardzības pārvalde piektdien, 23. martā, rīko pārgājienu "Amatas upes noslēpumi" – pastaigu gar Amatu 2,4 kilometru garumā no Veclauču tilta līdz Zvārtes iezim, pētot skaistos un mūžsenos smilšakmens iežus upes krastos, dzīvnieku klātbūtnes pēdas un pavasara pazīmes dabā. Zvārtes ieža pakājē gaida sarunas par un ap ūdeni "Paralēlā ūdens dzīve" kopā ar ūdeņu pētnieku Andri Urtānu.

Laiks: pulksten 9.30.

Tikšanās vieta: Veclauču tilts pār Amatu

Pieteikšanās: Pieteikties iespējams, zvanot pa tālruni 29433353 vai rakstot uz e-pastu baiba.livina@daba.gov.lv.

Foto: DELFI

Pa Imulas dabas taku – pārgājiens Abavas senlejā

Šis pārgājiens ved pa Imulas dabas taku, kas atrodas dabas parkā "Abavas senleja". Dabas taka atrodas gleznainās Imulas upes labajā krastā. Imulas krasti ir gan lēzeni, gan stāvi un veido kraujas, kur pavasarī paveras lieliska ainava un mostas daba. Pārgājienu vadīs Dabas aizsardzības pārvaldes vecākais eksperts Vilnis Skuja un Abavas ielejas attīstības centra vadītāja Iveta Piese.

Laiks: Sestdiena, 24. marts, pulksten 12.

Tikšanās vieta: Telšu vieta "Vītiņi" pie Imulas ietekas Amatā.

Pārgājiena garums: 3 kilometri.

Pieteikšanās: Pieteikšanās līdz 22. martam, zvanot pa tālruni 28385025 vai rakstot uz e-pastu andra.ratkevica@daba.gov.lv.

Krastings gar Vitrupi - pārgājiens Vidzemes piekrastē

Atzīmējot Pasaules ūdens dienu, Dabas aizsardzības pārvalde 24. martā aicina uz bezmaksas pārgājienu Vidzemes piekrastē dabas gida pavadībā "Krastings gar Vitrupi". Ceļā būs iespēja iepazīt koku sugas gar upes krastiem, izpētīt smilšakmens ieža atšķirības no citiem iežiem, skaitīt upes līkumus, noteikt straumes ātrumu, klausīties putnu balsīs un meklēt pavasara pazīmes dabā.

Laiks: Sestdiena, 24. marts, pulksten 10.

Tikšanās vieta: no šosejas A1 apmēram 4,2 kiloemtrus Ķirbižu virzienā. Precīzāk – ceļa V138 (Lāņi-Ķirbiži-Mežciems) un meža trases "Vitrupes trase" krustojumā, Viļķenes pagasts.

Pārgājiena garums: apmēram četras stundas.

Pieteikšanās: Pieteikties līdz 23. martam, zvanot pa tālruni 26329412 vai rakstot uz e-pastu inta.soma@daba.gov.lv.

Pārgājiens gar Rāznas Dienvidu krastu

Sestdien, 24. martā, Pārvaldes Latgales reģionālā administrācija aicina uz Pasaules ūdens dienai veltītu pārgājienu gar Rāznas ezera Dienvidu krastu. Pārgājiena laikā dalībnieki uzzinās par ūdens ekosistēmu pakalpojumiem, vēros pavasara norises dabā, iepazīs tuvumā esošo ciemu vēsturi, kā arī interaktīvā veidā iepazīs citus Rāznas Nacionālā parka ūdeņus. Pārgājiena noslēgumā – uz ugunskura vārīta tēja ar līdzpaņemtajām maizītēm.

Tikšanās vieta: pulksten 10. Dabas izglītības centrā "Rāzna", Skolas iela 3, Lipuški, Mākoņkalna pag., Rēzeknes novads.

Pieteikšanās: rakstot uz e-pasta adresi irena.brolisa@daba.gov.lv vai zvanot pa telefonu 27892916 Irēnai Brolišai.

Pārgājiena garums: 5 kilometri.

Sīkāku informāciju par visiem pasākumiem var atrast Dabas aizsardzības pārvaldes feisbuka lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!