Foto: EPA/LETA
2015. gadā pirmo reizi 41 gada laikā neviens cilvēks nav iekarojis pasaules augstāko virsotni – Everestu. Pēdējo reizi šāda situācija bijusi 1974. gadā.

2015. gadā bijis arī visu laiku lielākais bojāgājušo alpīnistu skaits, mēģinot uzkāpt 8848 metrus augstajā kalnā. Pērn aprīlī piedzīvotā traģiskā zemestrīce Nepālā vienas dienas laikā atņēma dzīvību 24 cilvēkiem Everestā. Tā bijusi nāvējošākā diena Everesta vēsturē, pārspējot 2014. gada aprīli, kad vienā dienā bojā gāja 16 cilvēki, raksta The Telegraph.

Pērn izgāzies arī ikviens cits mēģinājums iekarot Everestu, un kas tāds nav piedzīvots 41 gadu. Lielā mērā tas bijis tieši minētās zemestrīces dēļ, jo Nepāla centās atgūties pēc dabas katastrofas un kalns uz laiku bija slēgts alpīnistiem, teikts The Telegraph. Lai arī Nepālas valdība sākotnēji aicināja alpīnistus neatcelt savus ekspedīciju plānus, pēc lavīnas, kas salauza kāpnes uz kalna un otrās draudīgās zemes trīcēšanas maija sākumā, tomēr idejas par kāpšanu kalnā bija jāatmet.

Himalaju milzis Everests alpīnistiem pērn tika atkal atvērts augustā, un tā virsotni četras reizes mēģināja iekarot tikai viens kalnos kāpējs – japānis Nobukazu Kuriki. Visi viņa mēģinājumi bija neveiksmīgi, un šajā cīņā ar kalnu viņš zaudēja visus pirkstus. Arī pēdējais mēģinājums oktobrī neizdevās, un alpīnists padevās 700 metrus pirms virsotnes.

Oficiālie dati liecina, ka līdz šim, mēģinot iekarot pasaules augstākā kalna virsotni, bojā gājuši 289 cilvēki, lai arī aplēses par šo skaitu atšķiras.

Everests jeb Džomolungma atrodas uz Nepālas un Ķīnas robežas. Pirmie Everesta virsotni 1953. gada 29. maijā sasniedza Edmunds Hilarijs un Tenzings Norgejs. 1995. gada 14. maijā Everesta virsotnē karogu pacēla arī divi Latvijas alpīnisti — Teodors Ķirsis un Imants Zauls. 2003. gadā Teodors Ķirsis un vēl trīs alpīnisti gāja bojā, mēģinot iekarot Jaunzēlandes augstāko virsotni - Kuka kalnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!