Foto: Reuters/Scanpix
Nav noslēpums, ka lidmašīnas stjuarta profesija ir amats, kam nepieciešama spēcīga noturība pret stresu, kā arī teicamas saskarsmes spējas. Portāls "Woman's Day" iztaujājis stjuartus no visas pasaules, noskaidrojot, kas zem ierasti laipnās grimases slēpjas patiesībā. Turpinājumā piecas lietas, ko šīs profesijas pārstāvji pasažieriem mēdz noklusēt.

Atcelti lidojumi ir vienlīdz nepatīkami gan pasažieriem, gan lidmašīnas apkalpei


Foto: PantherMedia/Scanpix
Stjuartiem lidostā jāierodas vismaz četras stundas pirms lidojuma. Savukārt lidmašīna pasažieru iekāpšanai tiek gatavota stundu pirms pacelšanās. Jo ilgāk lidojums tiek atlikts, jo ilgāks laiks apkalpes personālam jāpavada darbā, iztiekot bez atpūtas. Tādējādi, kā atzīst kādas Francijas aviokompānijas stjuarte, lidojumu atcelšana lidmašīnas apkalpei šķiet tikpat nepatīkama, kā tās pasažieriem.

Lidmašīna ir transporta līdzeklis, nevis lidojošs restorāns


Foto: PantherMedia/Scanpix
"Woman's Day" aptaujātie stjuarti īpaši bieži norādījuši, ka viskaitinošākie ir pasažieri, kuri sūdzas par lidmašīnās pieejamo ēdināšanu. Šai sakarā viņi aicina atcerēties, ka ne vienmēr ir pieejams viss, ko pasažieri vēlas pasūtīt, kā arī lūdz būt elastīgiem, pielāgojoties dažādiem apstākļiem un situācijām.

Labas manieres un savstarpēja cieņa atmaksājas vienmēr


Foto: PantherMedia/Scanpix
"Sasveicināšanās, pateikšanās par maltītes servēšanu un vārdiņš "lūdzu" mūsu dienas padara gaišākas acumirklī. Vienmēr priecājos, ja regulārie klienti, tuvojoties svētkiem, arī lidmašīnas apkalpei sagādā kādu sveicienu. Protams, tas nav jādara obligāti, bet sajūta, saņemot šādu sava darba novērtējumu, ir lieliska," atklāj kāda stjuarte no Anglijas.

Vairums pasažieru nejūt paši savu piedzeršanos


Foto: PantherMedia/Scanpix
Augstuma dēļ alkohols lidmašīnu pasažierus reibina krietni ātrāk nekā, atrodoties uz zemes. Kā atklāj stjuarte, kas pārstāv kādu Amerikas Savienoto Valstu aviokompāniju, lidmašīnu apkalpe šai sakarā nereti pieprasīto dzēriena glāzes papildināšanu veic, tajā ielejot bezalkoholisku šķidrumu.

"Piedzērušu pasažieru uzvedība gulstas uz mūsu pleciem. Viņu agresija vai citi neadekvātas uzvedības piemēri var apdraudēt pārējos lidmašīnā esošos cilvēkus, tādēļ šādās situācijās nereti rīkojamies visai drastiski," teic Fanija

Jaunu cilvēku iepazīšana ir darba tīkamākā daļa


Foto: PantherMedia/Scanpix
"Satiekoties ar interesantiem cilvēkiem un uzzinot viņu dzīvesstāstus, papildinu pati savu dzīves pieredzi. Tieši pasažieru personību dažādība nereti ir tā, kas mani šai profesijā vilina visvairāk," atklāj kāda no "Woman's Day" aptaujātajām stjuartēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!