Foto: AP/Scanpix
Lai gan Titāniks, domājams, ir pasaulē populārākais kuģa vraks, tas nebūt nav vienīgais, kuram vērts veltīt uzmanību. Tūkstošiem vecu šoneru, karakuģu un luksusa kruīzu laineru, kuri savulaik tā arī nav sasnieguši savus galamērķus, izsvaidīti pa okeānu vai jūru gultnēm visā pasaulē. Lai gan daži no reiz nogrimušajiem kuģiem tikuši aizmirsti uz mūžīgiem laikiem, tūristu apskatei, par laimi, mūsdienās pieejami neskaitāmi vraki, kuri ir gan ūdensaugu, gan dažādu leģendu apvīti.

SS Thistlegorm - Sarkanā jūra, Ēģipte

Aptuveni 30 metru dziļumā Sarkanajā jūrā guļ kuģa "SS Thistlegorm" atliekas, kuras Time Magazine ierindojis 10 pasaules interesantāko kuģu vraku sarakstā. Bruņotais britu flotes transportkuģis savu beidzamo pieturvietu sasniedza 1941. gadā, kad tas bija norīkots konvoja misijā uz Ēģipti. Žaks Kusto "SS Thistlegorm" vraku atklāja 1950. gados, vienlaikus atgūstot lielu daļu tā kravas. Kopš 1990. gadiem šī kļuvusi par iecienītu niršanas vietu, jo pat vēl mūsdienās jūras dzelmē atrodams liels daudzums kuģa vestās kravas, tostarp motocikli, lidmašīnu detaļas un ieroči.

Panagiotis - Jonijas jūra, Grieķija

Lai gan "Panagiotis" vraks nebūt nepārsteidz ar lieliem izmēriem, tā atrašanās virs jūras līmeņa pavisam noteikti piesaista interesentu uzmanību. 1937. gadā šis skotu kuģis ar cigarešu un citu preču kontrabandas kravu, vairoties no Grieķijas armijas kuģiem, uzskrēja uz sēkļa pie Zakintosas salas. Kopš 1980. gada "Panagiotis" guļ baltajās smiltīs vienā no salas pludmalēm. Lai to apskatītu, uz līci jādodas ar kādu ūdens transportlīdzekli.

SMS Markgraf - Skapaflovas līcis, Orknejas salas, Skotija

Līnijkuģa "SMS Markgraf" vraks, kurš līdz mūsdienām saglabājies teju vai teicamā stāvoklī, gandrīz veselu gadsimtu atrodas auksto Skapaflovas ūdeņu varā. "König" klases karakuģis (viens no četriem spēcīgākajiem ieročiem Vācijas impērijas Atklātās jūras flotē) bija iesaistīts vairākos Pirmā pasaules kara notikumos, tostarp operācijā "Albiona", līdz 1919. gadā tas tika nogremdēts, jo pastāvēja bažas, ka britu karaspēks to varētu sagrābt savā varā. Kopš tā laika kuģis guļ aptuveni 50 metru dziļumā.

RMS Rhone - Karību jūra, Sāls sala, Britu Virdžīnas

Nogrimstot "RMS Rhone", dzīvības zaudēja vairāk nekā 120 cilvēki. Kuģi 1867. gadā Karību jūrā netālu no Britu Virdžīnu salām pārsteidza mežonīga viesuļvētra. Burām un tvaika dzinējiem aprīkotais pasta kuģis savulaik veica gan kravas, gan pasažieru pārvadājumus starp galamērķiem Anglijā, Centrālamerikā un Dienvidamerikā. Pasažieru bojāeja uz šī kuģa klāja skaidrojama ar tā laika praksi pasažierus piesiet pie gultām, ja jūrā plosījās spēcīga vētra. Kuģa vēstures un pasakaino zemūdens ainavu dēļ šajā apvidū "RMS Rhone" vraks mūsdienās izpelnījies ievērojamu popularitāti niršanas tūristu vidū.


SS Yongala - Keipboulinggrīna, Kvīnslenda, Austrālija

"SS Yongala" vraks guļ aptuveni 20-40 metru dziļumā Koraļļu jūrā. Tas ir pasažieru un kravas tvaikonis, kurš Kvīnslendas piekrastē itin mīklaini pazuda 1911. gadā. Kuģa vraks tika atrasts tikai pēc vairāk nekā 40 gadiem, un, kā atzīst pētnieki, domājams, ka tas kļuva par spēcīgas vētras upuri. 110 metru garā tvaikoņa mūža mājas atrodas netālu no Lielā Barjerrifa Jūras parka teritorijas. Mūsdienās, pateicoties Kvīnslendas milzu asariem, klaunzivīm, barakudām un citiem eksotiskiem zemūdens iemītniekiem, kuri nu mitinās kuģa vrakā, šī kļuvusi par vienu no austrāliešu iecienītākajām niršanas vietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!