Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad dodamies uz ārzemēm, mēs cenšamies komunicēt ar vietējiem iedzīvotājiem, pateikties viņiem par viesmīlību un visādi citādi pieklājīgi uzvesties. Taču izrādās, pieklājības normas un pat žesti dažādās valstīs ievērojami atšķiras. Lai jūsu ceļojums nepārvērstos rūgtu pārpratumu virknē, "Delfi ceļojumi" ir apkopojis žestus un rīcību, no kuriem ceļojumu laikā vajadzētu atturēties.

Žesti Brazīlijā

Brazīlijā mums tik pierastais žests "OK" - kad no īkšķa un rādītājpirksta veidojam "o" burtu, nozīmē to pašu, ko citur pasaulē lietotais demonstratīvi izstieptais vidējais pirksts. Ķibele ar šo žestu gadījusies ASV prezidentam Ričardam Niksonam, kad viņš, iznākot no lidmašīnas un sveicot sagaidītājus, ar abām rokām, plati smaidot parādījis "OK".

Īkšķis austrumu zemēs un Dienvidamerikā

Ja dodaties uz Tuvajiem austrumiem, Rietumāfriku vai Dienvidameriku, vajadzētu izvairīties no savas apmierinātības izrādīšanas rādot augšup paceltu īkšķi, kas šajās valstīs nozīmē galēji nepieklājīgu nolūku demonstrēšanu. Paceltā īkšķa izcelšanās tādā nozīmē, kā mēs to saprotam, saistīta ar gladiatoru cīņām, kad tas nozīmējis gladiatoru apžēlošanu. Patiesībā, arī šī leģenda nav patiesa - gladiatoriem labvēlīgs bijis nevis pacelts īkšķis, bet gan dūre.

Nelaizīt šķīvi Āzijā

 Ķīnā, Taizemē un Filipīnās par pilnīgi nepieņemamu tiek uzskatīta iztukšotā šķīvja izlaizīšana. Patiesībā, jau arī citur pasaulē labi audzināti cilvēki no šādas darbības izvairās, taču augstākminētajās valstīs šķīvju izlaizīšanu uzskatīs par ārkārtīgi aizskarošu. Saimnieču lielākais prieks ir pacienāt savus viesus tā, lai tie justos kārtīgi saēdušies, tāpēc ēdājam pieklājas vienmēr uz šķīvja atstāt kaut mazumiņu cienasta. Interesanti, ka ķīniešiem citas mums nepieņemamas, ar galda kultūru saistītas lietas ir parasta ikdiena, piemēram, sarunāties ar pilnu muti vai atraugāties pie galda.

Pasniegt mēteli sievietei Saūda Arābijā

Saūda Arābijā vīriešiem ir jāaizmirst džentlmeniskās uzvedības priekšraksti. Nemaz nemēģiniet sveicināties, sarunāties vai, nedod dievs, sniegt roku vietējām daiļavām! Jūs tiksiet uzskatīts par izlaidīgu draiskuli ar neķītriem nolūkiem, pie tam, apdraudēsiet arī uzrunāto sievieti. Šariats - islama tiesību sistēma, kas nosaka uzvedības normas sabiedriskajā un privātajā dzīves jomā stingri nosaka, ka sievietes uz ielas drīkst atrasties tikai vīriešu pavadībā, kur nu vēl sveicināties ar svešiniekiem! Saūda Arābijā likumus ievēro strikti un aresta iespēja par šādu, it kā smieklīgu normu pārkāpšanu, ir pavisam reāla!

Neēst ar kreiso roku Indijā un Šrilankā

Indijā, Šrilankā un vēl virknē citās austrumu valstīs vajadzētu izvairīties ēšanai lietot kreiso roku. Pirmkārt, jau tāpēc, ka Korānā Sātans aprakstīts kā kreilis un, otrkārt, kreisā roka vienkārši tiek uzskatīta par netīru, jo šajās valstīs pēc tualetes apmeklējuma ir ierasts lietot nevis tualetes papīru, bet gan apmazgāties un darīt to tieši ar kreiso roku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!