Foto: Publicitātes foto
Šajā nedēļas nogalē liela daļa Latvijas mūzikas cienītāju pulcēsies Salacgrīvā uz tīrs dienu garo "Positivus" festivālu.

Dodoties uz Salacgrīvu, var iegriezties arī Duntē, Duntes muižas kungu mājā, kur izveidots neparastais Minhauzena muzejs. Šeit var iepazīties ar stāstiem par barona fon Minhauzena neticamajiem piedzīvojumiem un dzīvi 18. gadsimtā, kā arī spoguļoties greizajos spoguļos un piemērīt senlaicīgus tērpus. Muzeja apmeklētāji var apskatīt Latvijā plašāko vaska figūru kolekciju, kur var ieraudzīt dažādas izcilas personības. Muzejā apskatāma arī alus kausu kolekcija ar 2000 eksemplāriem no visas pasaules. Šeit var doties arī pastaigā pa Minhauzena meža taku, savukārt jaunākie muzeja apmeklētāji var rotaļāties atrakciju kuģī.

Dodoties uz Salacgrīvu pavisam noteikti ir jāizbauda Vidzemes akmeņainās jūrmalas skaistums 12 kilometrus garajā posmā no "Dzeņiem" līdz Tūjai. Akmeņi uz šo vietu tika atnesti pirms aptuveni 13 - 10 tūkstošiem gadu, kad pārvietojās ledājs. Šī ir arī vienīgā vieta Baltijas jūras krastā, kur var apskatīt smilšakmens atsegumus, kas veidojušies pirms aptuveni 350 - 380 miljoniem gadu. Pie Ķurmraga un Runkuļraga var apskatīt vētrās izskalotas alas, kas var būt līdz pat 8 metriem dziļas. Tieši starp Tūju un Salacgrīvu apskatāmas arī Veczemju jeb Mantiņu klintis - sarkana smilšakmens atsegums, kuru rotā vairākas alas un kas stiepjas aptuveni 200 metru garumā un sasniedz līdz pat 4 metru augstumu.

Pie Ķurmraga apskatāma arī Ķurmraga bāka, kas reiz atradās stāvkrasta augšdaļā, bet šobrīd ir noslīdējusi līdz jūras līmenim un ir nedaudz sagāzusies uz jūras pusi.

Nedaudz aiz Salacgrīvas, posmā no Kuivižiem līdz Ainažiem ir apskatāms piejūras dabas liegums Randu pļavas, kur ir sastopams ārkārtīgi liels skaits dažādu augu un putnu sugu. Šajās piejūras pļavās atrodama trešdaļa Latvijas augu sugu un apmēram 600 dažādu putnu sugu. Randu pļavās ir izveidota arī pastaigu taka un tornis, no kura vērot putnus.

Salacgrīvā var doties uz Salacgrīvas muzeju, kurā var iepazīties ar novada kultūras mantojumu un Vidzemes jūrmalas zvejniecības tradīcijām. Zvejas īpatnības var turpināt iepazīt arī Salacas upes ūdeņos pie Meldru ielas, kur var apskatīt nēģu murdu taci, ar kuru šī gardā delikatese tiek zvejota tradicionālā veidā. Tā ir īpašas konstrukcijas laipa, kas stiepjas pāri visai Salacas upei, netālu no tās ietekas jūrā un uz tās tiek izvietoti aptuveni 70 murdi. Savukārt Salacas labajā krastā apskatāma Salacgrīvas bāka, kas celta 1925. gadā.

Ja plānojat iegriezties Ainažos, varat apmeklēt Jūrskolas muzeju, kur var uzzināt visu par seno burinieku būvniecību un došanos jūrā. Muzeja dārzā apskatāma enkuru, boju, mīnu un dzenskrūvju kolekcija un pat piemineklis kartupeļiem, ko Ainažu iedzīvotāji pārdeva Pēterburgā, lai savāktu līdzekļus jūrskolas atvēršanai. Ainažos apskatāmas arī veselas 3 bākas un ziemeļu mols.

Aptuveni 8 kilometrus no Ainažiem, netālu no dzelzs tilta ir apskatāmas Sarkanās klintis, kur var redzēt, kā Salacas upe ir grauzusi savu ceļu uz jūru. Šī ir viena no skaistākajām Salacas kraujām, kas sasniedz 10 metru augstumu un stiepjas vairāk, kā 400 metru garumā. Tuvumā ir izveidota arī atpūtas vieta tūristiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!