Foto: Vida Press
Divi milzīgi caurumi, kas izveidojušies alas griestos Bulgārijā, atgādina cilvēka acis, tādēļ šī vieta iemantojusi nosaukumu "Dieva acis", bet reizēm vietējie to dēvē arī par "Velna acīm".

Prohodna ir karsta ala Bulgārijas vidienē, netālu no Karlukovo ciema, Lukovitas pašvaldībā – 112 kilometru attālumā no Sofijas. "Karlukovo Gorge" ir viena no Bulgārijas lielākajām karsta teritorijām, ģeoloģiskā Iskaras – Panegas parka daļa, un Prohodna ir tās slavenākā vieta. 

Iespaidīgā Prohodna ir 262 metrus gara alu pasāža – akmens tilts, kuram ir divas ieejas, katrā tā galā. Viena no tām ir 35 metrus augsta, bet otra – 45 metrus. 

Tomēr slavena ala ir tieši divu vienādo caurumu griestos dēļ. Tie atrodas alas vidusdaļā un radušies erozijas rezultātā. Ja skatās no noteikta leņķa, tie atgādina seju, kas raud. 

Foto: Vida Press

Interesanti, ka šīs alas lielā ieeja ir viena no Bulgārijas populārākajām vietām, kur nodarboties ar gumijlēkšanu, raksta Vida Press. Prohodna ir arī populāra klinšu kāpēju treniņu vieta – pieejamas dažādas grūtības pakāpju sienas un kāpšanas takas.

Šī ir ievērojama vieta arī tādēļ, ka ir atrasti pierādījumi tam, ka šajā alā jau akmens laikmetā bija apmetušies cilvēki. Alā uzņemtas arī vairākas Bulgārijas un ārvalstu filmas.

Apmeklētāji alā var nokļūt no Perera Tranteva Nacionālā Speleoloģijas biedrības (Peter Tranteev National Speleological Society) biroja ēkas, kur sākas taka, kas ved uz alas lielo ieeju. No biroja ēkas paveras arī brīnišķīgs skats uz Iskaras upi un alām. Tāpat arī pati ēka ir ievērības cienīga, un tās sienas veido klintis.

Ala apmeklētājiem ir atvērta visu gadu, bet ziemā jāņem vērā, ka no tās sienām un griestiem spraucas milzīgas lāstekas, kā arī daudzviet ir slidens.

Naktsmājas var atrast tuvējā kalnu viesnīcā, kas gan iepriekš jārezervē.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Vida Press un bulgariatravel.org.

embed google maps

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!