Foto: Shutterstock
Rīgas Tūrisma informācijas centrus (TIC) 2017.gadā apmeklējuši 250 tūkstoši pilsētas viesu un tajos apkalpoti par 4,2 procentiem vairāk cilvēku nekā pērn, informē Rīgas Tūrisma attīstības birojs. Martā pēc rekonstrukcijas durvis apmeklētājiem atkal ver centrālais Rīgas Tūrisma informācijas centrs Rātslaukumā 6.

Rātslaukuma TIC atrodas vēsturiskā ēkā – 19.gadsimta beigās pēc arhitekta Kārļa Johana Felsko projekta celtajā Švābes namā. Vēsturiskais Švābes nams atradās blakus Melngalvju namam, kas Rātslaukumā slējās jau kopš 14.gadsimta. 1941.gada jūnijā abi nami tika izpostīti, pēc kara drupas tika novāktas. Kopš 1999. gada Rīga atkal lepojas ar atdzimušo celtni – ir piepildījies vēlējums, kas reiz bijis ierakstīts nama vārtos: “Ja man kādreiz sagrūt būs, mani atkal celiet jūs!” Rātslaukumā atrodas arī viduslaiku Hanzas brīvpilsētu simbols – Rolanda statuja ar Rīgas ģerboņa atveidojumu uz vairoga. Vairāk par Melngalvju un Švābes namu lasiet šeit.

"Rīgas Tūrisma informācijas centri ir nozīmīgs resurss, kur tūristi ierodoties iegūst informāciju par mūsu pilsētu, apskates vietām, transporta iespējām un aktuālajiem pasākumiem. Ceturtdaļmiljons apmeklētāju ir ļoti liels skaits, un vairāk nekā pusi interesentu apkalpo centrālais TIC. Tādēļ esam priecīgi, ka tieši šogad – zīmīgajā Latvijas simtgades gadā – centrālais informācijas centrs ir piedzīvojis ilgi gaidītas pārmaiņas. Rekonstrukcijas ietvaros TIC telpas piedzīvojušas ievērojamas vizuālas pārvērtības, veikti tehnoloģiskie un komunikāciju uzlabojumi, padarīta ērtāka tipogrāfiskās un elektroniskās informācijas pieejamība," skaidro Rīgas Tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes priekšsēdētāja Vita Jermoloviča.

Foto: Publicitātes foto

Jau ziņots, ka pērnā gada nogalē rekonstruēts un atkal apmeklētājiem durvis vēris arī Melngalvju nams. Par jauno ekspozīciju vairāk lasiet šeit.

Visaktīvāk interesi informācijas centros izrādījuši viesi no Vācijas (19%), Krievijas (13,9%), Latvijas (11,1%), Lielbritānijas (8,5%), Spānijas (6,7%), Francijas (5,7%). Tiem seko ārvalstu tūristi no Āzijas valstīm, Itālijas, Somijas un Beniluksa valstīm.

Kā liecina RTAB statistika, pērn TIC apmeklētāju vispieprasītākā informācija bija saistīta ar kultūru, vēsturi un būtiskākajiem apskates objektiem Rīgā, par to interesējušies 40 procenti apmeklētāju. Otra populārākā interešu joma ir dažādi pakalpojumi, to skaitā banku un pasta pakalpojumi, kafejnīcas un restorāni, kā arī iepirkšanās iespējas – par tiem interesējušies 20 procenti viesu. Aizvien lielāka interese vērojama arī par spa piedāvājumu, velotūrismu, aktīvo atpūtu, kā arī izklaidi un atpūtu ārpus Rīgas (13%). 12% viesu jautājumi bijuši par transporta iespējām Rīgā. Nemainīgi aktuāli ir jautājumi arī par pasākumiem un ekskursijām galvaspilsētā, attiecīgi astoņi procenti un septiņi procenti.

TIC nodrošina informācijas sniegšanu apmeklētājiem, "Riga Pass" un pasākumu biļešu tirdzniecību, ekskursijas, viesnīcu pakalpojumu, starptautisko autobusu biļešu tirdzniecību, sabiedriskā transporta biļetes u.c.

Rīgā ir četri oficiālie TIC – Rātslaukumā, Līvu laukumā, autoostā un lidostā "Rīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!