Foto: Publicitātes foto
Spēļu kompleksā "Escape Room ONE", Rīgā, atklāta jauna slēgtā istaba, kas veidota pēc filmas "Zāģis" motīviem. Tā ir Rīgā vienīgā kvestu istaba, kur līdzās tradicionālo uzdevumu veikšanai jāglābj arī citi spēles dalībnieki. "Mūsu jaunās spēles unikalitāte slēpjas tajā, ka tas ir komandas kvests, kur katram dalībniekam ir sava loma," stāsta spēļu kompleksa līdzīpašnieks Arturs Zolotovskis.

Katra loma ietverot uzdevuma izpildi noteiktā laika intervālā, lai izglābtu savus draugus un virzītos tālāk, un rezultātā visiem kopīgi jāizkļūst istabas "dzīviem". Spēle esot emocionāla un piesātināta ar šausmu filmu elementiem, tāpēc tā iekļauta kategorijā 18+."

Foto: Publicitātes foto

Atmosfēru un scenāriju spēles veidotāji realizējuši ar specefektu, reālistisku dekorāciju, gaismas un skaņas palīdzību. "Escape Room ONE" komanda patstāvīgi izstrādā visus scenārijus un mīklas, bet iekārtot telpu uzaicina profesionālus dizainerus. Interjera risinājumus slēgtajai istabai izstrādājusi Maritas Laiviņas studija. Iekārtojumā un atribūtu izvēlē izmantoti antikvāri priekšmeti, kā arī restaurēti autentiski priekšmeti no 19. gadsimta sākuma. "Visus mūsu kvestus raksturo autentiskums un kvalitāte: mehānismi, slēdzenes un atslēgas "atdzīvina" istabu un liek pārvietoties mēbelēm un priekšmetiem, radot pārsteiguma efektu un ļaujot izdzīvot tiešām spilgtus iespaidus. Mūsu slēgtajās istabās pabijuši jau vairāki simti spēlētāju – emocijas situšas augstu vilni," stāsta Arturs Zolotovskis.

Foto: Publicitātes foto

Kvesti kā izklaides industrijas daļa tiek izmantoti team building: lai izkļūtu no istabām 60 minūšu laikā, komandas nokļūst nestandarta situācijās, kas sniedz iespēju praktizēt un analizēt kolektīva komunikācijas un organizēšanās spējas, kritisko domāšanu un loģiku. Escape room jeb slēgtās istabas ir lieliska platforma līderu izraudzīšanai un kolektīva saliedēšanai.

Spēļu komplekss "Escape Room ONE" izveidots 2016. gada janvārī un pusgada laikā vien jau atklājis Rīgā trīs tematiskos kvestus, bet 2017. gadā plāno atklāt vēl piecus. Kompleksa kopējā platība ir 350 kvadrātmetri. Kvestu tēmas ir izstrādātas pēc populāru filmu – "Grāfs Drakula", "Karību jūras pirāti" un "Zāģis" – motīviem.

Foto: Publicitātes foto

Jaunā kvestu istaba atrodas Rīgā, Martas ielā 9. Vairāk informācijas šeit.

Kvestu istabas jeb tā sauktās escape room (escape – izkļūt, room – istaba) gūst popularitāti visā pasaulē. Tas ir tematisks brīvā laika pavadīšanas veids, ko var dēvēt arī par sava veida intelektuālu spēli, tās dalībniekiem ierobežotā laikā nepieciešams izkļūt no slēgtas telpas gan ar kvestā izmantoto priekšmetu palīdzību, gan atjautības uzdevumu palīdzību. Par popularitāti slēgtajām istabām jāpateicas datorkvestiem, kas popularitātes virsotnē atradās 2000. gados. Lai veiktu uzdevumu un izkļūtu no slēgtas telpas, spēlētājam tika piedāvāti vairāki varianti. Dažus gadus vēlāk šiem kvestiem radās atvasinājums – spēles, kur jāizkļūst no reālas telpas. Pirmā šāda tipa spēle bija 2006. gada Original Piece, kas tika radīta Silīcija ielejā.

Arī Latvijā atrodamas vairākas slēgtās istabas – gan Liepājā Karostas cietumā, gan Rīgā: Vecrīgā, Klusajā centrā, Lāčplēša ielā un citur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!