Pasaulslavenais žurnāls National Geographic kā vienu no 2015. gada izcilākajiem ceļojumu galamērķiem iesaka Normandijas Sanmišela ciematu, kas ir viens no atpazīstamākajiem Francijas simboliem.

Tas atrodas aptuveni kilometru no krasta, uz mazas klinšainas saliņas, ko apskalo Atlantijas okeāna ūdeņi, un uz tās mīt vien 44 cilvēki. Interesanti, ka šeit novērojami paisumi un bēgumi, tāpēc atkarībā no diennakts laika - ūdens ap kalnu var būt visai augsts vai arī atklāt skaistu pludmali.

Salas jeb kalna virsotnē atrodas baznīca un klosteris, kas Sanmišela kalnam liek izskatīties kā no pasaku grāmatas. Šo vietu ik gadu apciemo ap trīs miljoni cilvēku un tā ir iekļauta arī UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā.

Pirmās ēkas salā sāktas celt 11.gadsimtā, bet pirmais lūgšanu nams tapis pateicoties bīskapam Tombei, kuru iedvesmojusi sv. Mišela parādīšanās. Klosteris salā uzcelts 8.gadsimtā, un no tā vārdu ieguva gan sala, gan ciems. Pirms tam salai bijusi nozīme arī krasta aizsardzībai. Agrāk, kad salu ar sauszemi savienoja dabīga zemes strēle, tur nokļūt varēja vienīgi bēguma laikā. Tagadējo dambi uzcēla tikai 2009. gadā, un tas ļoti atvieglo salas sasniegšanu, jo plūdmaiņu līmeņa atšķirības ir 14 metri, kas jau gadsimtiem ietekmējusi, piemēram, svētceļnieku pārvietošanos un salinieku dzīvi. Pirmais dambis uz salu tika uzbūvēts jau 1879. gadā.

Uzmanieties! Paisuma laikā ūdens līmenis ceļas strauji un straujš iekšā, tādēļ bēguma staigāt pa piekrasti iesaka tikai gida pavadībā, jo gids zinās, kas liecina par ūdens tuvošanos un cikos tā gaidāma. Tomēr šādā pastaigā noteikti vajag piedalīties, jo tajā uzzināsiet ļoti daudz gan par plūdmaiņu, gan vietējo floru un faunu, gan arī salas vēsturi.

Kā nokļūt? Ejiet kājām vai brauciet ar bezmaksas autobusu pāri jaunajam tiltam, kas savieno kontinentālo autostāvvietu un informācijas centru Sanmišela kalnā. Jaunais savienojums atklāts tikai 2014. gadā un ir aprīkots ar diviem koka dēļu gājēju celiņiem. Abi variantiļauj aizmirsties un baudīt fantastisko skatu uz Kalnu un līci.

Kur palikt? Ja iespējams, pavadiet vismaz vienu nakti viesnīcā nelielajā vēsturiskajā centrā. Viesnīcā "Les Terrasses Poulard" ir 29 numuri divās atsevišķās ēkās. Tas ir netālu no abatijas, bet jābrīdina, ka viesnču var sasniegt tikai kāpjot pa pamatīgām akmens kāpnēm un lifta tur nav, tāpēc ieteicams līdzi ņemt vieglu somu un bagāžu atstāt mašīnā vai mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!