Tāpat kā jebkurš tūrisma objekts rīta un vakara gaismās izskatās citādāk, arī kukaiņu valsts diennakts tumšajā laikā mainās. Kukainīši nekur neizzūd līdz ar saules norietēšanu, taču viņu vietu ieņem citas nakts radības. 5. augusta vakarā Slīteres Nacionālajā parkā pie Šlīteres bākas norisināsies kārtējā Slīteres kukaiņu nakts.

Nakts laikā tauriņus un kukaiņus nomaina citi dabas iemītnieki, piemēram, pūcītes, lācīši, mūķeņes, sfingi un daudzi citi nakts lidoņi. Vajag tik laternu, lampu vai kādu citu gaismekli, un nakts kukaiņu vērošana var sākties! Vēl aizraujošāk to darīt, kad zinošs entomologs jeb kukaiņu pazinējs pastāsta par šo pārsteidzošo nakts pasauli.

Šāda iespēja būs visiem, kas sestdien, 5. augustā, pulksten 21 dosies iepazīt Slīteres puses kukaiņu daudzveidību. Sākumā būs Kristapa Vilka un Uģa Piterāna kukaiņstāsti un bilžrādes, bet pēc tam sāksies galvenais process – pūcīšu, lācīšu, sfingu, mūķeņu, mūku, vērpēju, sprīžmešu un daudzu citu pievilināšana ar izgaismotu ekrānu. Uz gaismu salidojušos tuvāk varēs pavērot improvizētā laboratorijā tur pat pie bākas.

Neaizmirstamas sajūtas varēs piedzīvot, vērojot naksnīgo apkārtni no Šlīteres bākas augšas un dodoties gājienā pa krēslaino un noslēpumaino Zilo kalnu dabas taku.

Slīteres ugunskurs būs vieta, kur pasildīties, kā arī apcerēt redzēto un dzirdēto.

Tomēr jārēķinās, ka nakts kukaiņu uzvedību ietekmē laika apstākļi – nekad nevar zināt, kas tieši ieradīsies uz izgaismoto "skatuvi". Ērtākai sēdēšanai zālienā pie bākas ir ieteicams līdzi ņemt segu un lukturīti.

Pasākuma apmeklējums ir bez maksas.

Slīteres kukaiņu nakti organizē Latvijas Entomoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde un biedrība "Zaļā doma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!