Rummu ir neliela pilsētiņa tikai 45 kilometru attālumā no Tallinas. Tur atrodams bijušais karjers – tagad dziļš ezers ar kristālskaidru ūdeni un interesantu gultni, ko iecienījuši nirēji, īpaši tādēļ, ka tur atrodams nogrimis cietums. Ziemā ūdens sasalst, radot sirreālu iespaidu, ka iespējams slidot gaisā virs ēkas. Video, kur redzami šie neparastie kadri, publicēts interneta vietnes "Hilife.ee" Faceboook un Instagram profilos. Ar viņu atļauju, to publicējam arī "Turismagids".

Skatoties no krasta, nevar pat iedomāties, kas ir paslēpts zem ūdens. Tomēr tur atklājas pavisam cita pasaule – betona celtnes, režģi, ūdenszālēm apaugušas stieples un telpas, kas kādreiz piederēja Murru cietumam. Tāpat nirstot ar akvalangu var apskatīt arī dažādas iekārtas un ekipējumu, kas piederējis karjera racējiem un cietuma iemītniekiem.

Ap 1930.gadu vienlaicīgi ar Murru cietumu tika izveidotas Rummu raktuves, kur tika nodarbinātie ieslodzītie. Šajā vietā tika iegūts kaļķakmens, bet, Igaunijai atgūstot neatkarību, raktuves tika slēgtas. Karjers ātri vien piepildījās ar ūdeni, un drīz arī bijušais cietums nogrima ezerā.

Mūsdienās vietējie šo vietu dēvē par "zilo lagūnu", jo ezers ir tirkīzzilā krāsā – dziļš un skaidrs. Šī kļuvusi par ļoti populāru peldvietu vasarā, bet nirēji no visas pasaules brauc uz šo objektu visu gadu. Arī vairākos ASV un Rietumeiropas tūrisma portālos un ceļvežos Rummu ir atzīmēta, kā unikāla un interesanta vieta. Jāpiebilst, ka pie paša cietuma piekļūt oficiāli nav atļauts, bet to var izdarīt, piedaloties organizētajās ekskursijās. Savukārt ziemā var piebraukt karjeram no otras puses, un, ja tas ir aizsalis, slidot vai slēpot pa to visā plašumā nav šķēršļu. Par to, kāda ir niršana šajā vietā, lasiet te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!