Foto: LETA

Šogad tūrisma nozarē Latvijā bijis vienmērīgs tūristu skaita pieaugums no valstij prioritārajiem tirgiem - Vācijas, Krievijas, Igaunijas un Lietuvas, sacīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava.

"Statistikas dati liecina, ka šā gada pirmie deviņi mēneši ir aizvadīti ar pluss zīmi, viesnīcu apmeklētāju skaita ziņā un arī viesu pavadīto nakšu skaita ziņā ir bijis pieaugums. (..) Šobrīd izskatās, ka ir bijis tāds vienmērīgs pieaugums no visiem mums svarīgajiem tirgiem. Pēdējā laikā arī pieaug tālo tirgu tūristu skaits, piemēram, no Āzijas valstīm - Japānas, Ķīnas. Izskatās, ka tas tā līdzīgi turpināsies arī nākamajā gadā. Tas viss ir panākums tām aktivitātēm, ko darām mēs, gan arī paši uzņēmēji, pašvaldības, nozares asociācijas, kas aktīvi darbojas," teica Šīrava.

Vienlaikus viņa nevarēja prognozēt, kāds būs nākamais gads, jo tūrisma nozari ietekmē dažādi notikumi pasaulē, tajā skaitā ekonomiskā krīze kādā no valstīm. "Ir lietas, ko nevaram paredzēt, bet ceram, ka attīstība būs stabila, un šis gads to parāda," teica LIAA Tūrisma departamenta direktore.
Viņa sacīja, ka LIAA Tūrisma departamenta nākamā gada izaicinājums ir palielināt citu valstu iedzīvotāju zināšanas un informētību par Latviju un tās tūrisma piedāvājumu. "Parasti, kad cilvēki atbrauc uz Latviju, atsauksmes un pieredze ir ļoti pozitīva. Reizēm ir ļoti žēl, ka daļa cilvēku uz šejieni neatbrauc tāpēc, ka viņiem ir nepareizs priekšstats par to, ko Latvija piedāvā. Mūsu un visas nozares kopīgais uzdevums ir cilvēkiem parādīt, ka pie mums var lieliski atpūsties, ka šeit ir ļoti labas kvalitātes pakalpojumi," teica Šīrava.

Viņa atzina, ka nereti tūristiem trūkst informācijas par Latviju, un pastāv maldi, ka Latvija ir postpadomju valsts, kurā nekas nenotiek. Lai stereotipus mainītu, ir jāiegulda ļoti liels darbs.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem, Latviju šogad deviņos mēnešos kopumā apmeklēja 126 171 viesis no Lietuvas, kas ir par 7,7% vairāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, 109 979 viesis no Igaunijas (+4% pieaugums), 161 921 viesis no Krievijas (+0,9% pieaugums), kā arī 162 418 viesi no Vācijas (+6,5% pieaugums).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!