Foto: Publicitātes foto
Mūsdienu tautas gudrība vēsta: "kad lieta nonāk līdz šokolādei, pretoties ir bezcerīgi!". Un arī nevajag, jo šokolāde satur vielas, kas sniedz baudas un laimes sajūtas un, protams, uzlabo garastāvokli. Lai iegūtu patiesu šokolādes prieku un varētu apmierinātībā murrāt, nepietiek ar dažiem kāruma gabaliņiem, tāpēc aicinām jūs doties īstā Eiropas šokolādes tūrē.

Ar šokolādi mielojušies jau senie acteki, saucot to par "dievu ēdienu", taču Eiropai "melno zeltu" uzdāvināja spāņi, kuri līdz pat šodienai ir vieni no lielākajiem šokolādes ēdājiem un arī ražotājiem pasaulē. Netālu no Spānijas pilsētas Alikantes ir muzejs, kurā atspoguļots viss vēsturiskais šokolādes tapšanas process - no kakao pupiņas līdz konfektei un pēc muzeja apmeklējuma top skaidrs, kāpēc 17., 18.gadsimtā našķēties ar šokolādi varēja atļauties tikai īpaši turīgie ļaudis!

Beļģija tiek uzskatīta gandrīz vai par šokolādes dzimteni. Un daļa taisnības šajā apgalvojumā ir, jo, kā vēsta leģenda, eksperimentējot ar jaunām klepus zālēm, tumšās šokolādes recepti nejauši radījis kāds beļģu aptiekārs. Arī atbildība par pralinē - šokolādes ar saberztiem riekstiem receptes radīšanu jāuzņemas beļģiem. Beļģijā ir neskaitāmi šokolādes veikaliņi un tai veltīti muzeji. Bet beļģu šokolādes galvaspilsēta ir Brige, kuras restorāni piedāvā speciālu šokolādes ēdienkarti, piemēram, pastēti ar tumšo šokolādi, zupu un arī teļa gaļu šokolādes mērcē.

Šveicieši, izrādās, ir īsteni kārumnieki, jo ne tikai radījuši piena šokolādi, bet paši to patērē ievērojamos daudzumos. Statistikas dati liecina, ka katrs šveicietis gada laikā apēd ap 12 kg šokolādes. Lai izbaudītu īpašu šokolādes piedzīvojumu jums jādodas uz Cīrihi un jāsēžas "Šokolādes vilcienā", kurš aizvizinās jūs uz nelielu fabriku. Tur jums būs iespēja vērot gan kārumu tapšanas procesu, gan, protams, arī no sirds tos degustēt.

Ne visiem ir zināms, ka Toskānas ieleju Itālijā var saukt ne tikai par "vīna ieleju", bet arī par "šokolādes ieleju", jo te šokolādi gatavo jau 400 gadus. Iesakām iegriezties Prato šokolādes veikaliņā, kur varēsiet vērot šokolādes pagatavošanu, tā teikt, mājas kārtībā un doties uz Florences šokolādes fabriku "Cioccolato Vestri", kur iespējams piedalīties vietējā pavāra meistarklasēs un apgūt izsmalcinātu šokolādes desertu gatavošanu.

 Itālijas pilsēta Perudža ir īstā šokolādes mīļotāju paradīze. Viesnīcā "Etruscan Chocohotel" visi numuri nosaukti šokolādes veidu vārdos, katrā numurā saklāts bagātīgs šokolādes galds, bet foajē izvietots veikals, kurā var iegādāties šokolādes no dažādām pasaules valstīm.

Uz Franciju ir vērts doties, ja jūsu mērķis ir ne tik daudz saēsties šokolādi, kā iemācīties no tās gatavot garšas kārpiņas kutinošus kārumus. Netālu no Lionas atrodas slavenākā šokolādes skola "Ecole du Grand Chocolat of Valrhona", kur iespējams apgūt šokolādes musu, kūku, kokteiļu un citu brīnumainu desertu gatavošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!