Foto: Shutterstock

Šogad daudzu ceļotāju paradumi un galamērķi mainīsies gan ģeopolitiskās situācijas dēļ, gan arī piedāvājuma izmaiņu dēļ. Turciju un Ēģipti, kas vēsturiski bijušas ļoti pieprasīti galamērķi arī ceļotājiem no Latvijas, iespējams, aizstās Šveice, Bulgārija, Gruzija, Kuba, Apvienotie Arābu Emirāti, Horvātija, Portugāle un citi līdz šim mazāk pazīstami galamērķi. Šogad būšot arī jauni un interesanti maršruti.

Atbildes par aktualitātēm un drošu ceļošanu sniedz "Balttour 2016" dalībnieki – tūroperatora "Tez Tour" vadītājs Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs, tūrisma aģentūras "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša un "365 brīvdienas" valdes locekle Liene Pelše.

Kā izvērtēt, kuri galamērķi šobrīd ceļotājiem ir visdrošākie un labvēlīgākie?

"Lai izvērtētu viena vai otra galamērķa drošību, ir jāseko līdzi gan jaunākajām sabiedrisko mediju ziņām, gan aktuālajai informācijai, kas parādās Ārlietu ministrijas mājaslapas Konsulārajā sadaļā "Ieteikumi un brīdinājumi ceļotājiem". Šeit ir aplūkojama interaktīvā karte ar valstīm, kurās nebūtu vēlams uzturēties Latvijas pilsoņiem," stāsta Keiša. Savukārt Paļgovs iesaka savas atpūtas plānošanu uzticēt aģentūrai vai operatoram, kam ir tieša komunikācija ar konkrētā galamērķa partneriem, jo viņi ceļotājam varēs sniegt jaunāko informāciju par vēlamo galamērķi. Turklāt interesenti ir aicināti izstādē "Balttour 2016" apmeklēt Ārlietu ministrijas stendu, lai par šo jautājumu uzzinātu vēl sīkāk.

Kā rīkoties, ja ceļojuma laikā gadās nokļūt nelaimē?

"Vispirms ir jāvēršas pēc palīdzības attiecīgās valsts atbildīgajos dienestos – policijā, glābšanas vai avārijas dienestā, kā arī jāinformē mājinieki un Ārlietu ministrijas Konsulārais dienests," iesaka Keiša. "Iesaku jau pirms ceļojuma savā mobilajā tālrunī saglabāt Konsulārā dienesta īpašo ārkārtas situāciju tālruņa numuru: +371 67016364 vai +371 26337711!" saka Paļgovs.

Vai "Balttour 2016" piedāvāsiet kādu jaunu tūrisma galamērķi?

Foto: DELFI Aculiecinieks

"Tūroperators "Tez Tour" izstādē piedāvās jaunu galamērķi – Rimini. Šis Itālijas kūrorts no citiem atšķiras ar savu demokrātisko auru un plašajām brīvā laika pavadīšanas iespējām. Tur ir platas un lēzenas smilšu pludmales, turklāt jūra ir silta un nav dziļa. Klubu un diskotēku pārpilnība zināmā mērā ir noteikusi to, ka Rimini kļuvusi par jauniešu kulta pilsētu. Tāpat pilsēta ir slavena arī ar izklaides kompleksiem un tematiskajiem parkiem, kuros vecāki var jautri un aktīvi izklaidēties kopā ar bērniem. No Rimini var doties arī brīnišķās ekskursijās uz Itālijas mākslas un kultūras pilsētām," atklāj Paļgovs.

Savukārt Pelše stāsta, ka "365 brīvdienas" pirmo reizi piedāvās reisus uz Taizemi vasarā, kā arī ekskursiju programmas uz Vjetnamu, Šrilanku un Malaiziju ar lidojumiem katru nedēļu.
Tas vēl nav viss! "Balttour 2016" varēs uzzināt arī par ceļošanas iespējām uz tādiem lieliskiem galamērķiem kā Šveice, Gruzija, Kuba, Apvienotie Arābu Emirāti, Horvātija, Portugāle un daudziem citiem, sola izstādes organizatori.

Kādi ir šobrīd iecienītākie ceļojumu galamērķi?

"Šobrīd ir novērojams liels pieprasījums pēc ceļojumiem uz Kanāriju salām un Taizemi, kā arī eksotiskajiem galamērķiem – Indiju, Šrilanku, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, savukārt vasarā bez Turcijas izvēlas arī Vidusjūras reģionu – Itāliju, Spāniju, Grieķiju, Francijas dienvidus," norāda Keiša.

Savukārt Paļgovs uzsver, ka tūristi no Turcijas un Ēģiptes neatsakās: "Ziemas sezonas atpūtas ceļojumiem cenu ziņā Ēģiptei alternatīvu nav. Vasaras sezonas atpūtas ceļojumiem kā alternatīva Turcijai tiek apskatīta Bulgārija, Grieķija, Spānija un Itālija."

Kas tūristam obligāti ir nepieciešams, dodoties ceļojumā?

Nedrīkstot aizmirst par ceļojuma apdrošināšanu, mobilo tālruni, skaidru naudu, bankas kartēm, medikamentiem un citām pirmās nepieciešamības precēm. Keiša iesaka: "Pirmās nepieciešamības lietas, kā arī mājas un auto atslēgas turiet pie sevis, nevis lieciet nododamajā bagāžā, jo reizēm tā mēdz aizkavēties."

Tāpat jau pirms ceļojuma ir jāpārliecinās par pases derīgumu gan sev, gan bērniem. Savukārt, ja bērns nav ierakstīts vecāku pasē, tad līdzi ir jāņem arī dzimšanas apliecība!

Foto: Publicitātes foto

No 5. līdz 7. februārim tūrisma izstādē-gadatirgū "Balttour 2016" Ķīpsalā varēs saņemt atbildes uz jautājumiem par ceļošanu, kā arī atrast piemērotākos tūrisma piedāvājumus ārvalstīs un Latvijā palīdzēs izvēlēties apmēram 850 uzņēmumu pārstāvji. Izstādi rīko Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija (ALTA), savukārt nodrošina Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība BT1. Vairāk par izstādi: www.balttour.lv .

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!