Foto: Shutterstock
Latvijas ceļotāju vidū pieprasījums pēc ceļojumiem Ziemassvētku un Jaunā gada periodā ir tikpat augsts kā pērn, atzina aptaujāto tūrisma aģentūru pārstāvji.

Tūrisma aģentūras "Begonija" direktors Genādijs Gondeļmans norādīja, ka Latvijas iedzīvotāji ceļojumus Ziemassvētku un Jaunā gada brīvdienām iegādājas jau kopš šā gada maija. Pēc viņa teiktā, pieprasījums pēc ceļojumiem attiecīgajā sezonā ir līdzīgs kā gadu iepriekš.

Arī ceļojumu aģentūras SIA "Vanilla Travel" direktore Inga Kavaca sacīja, ka kopumā pieprasījums pēc ceļojumiem gada nogalē ir apmēram tāds pats kā pērn, iespējams, pat nedaudz mazāks. Pēc viņas teiktā, pieprasījums nav pieaudzis, jo cilvēkiem šogad svētkos ir mazāk brīvdienu.

Pēc viņas sacītā, populārākie ceļojumu galamērķi gada nogalē ir Apvienotie Arābu Emirāti, tajā skaitā Dubaija un Abudabi. Tāpat populāras ir dažādas salas Taizemes apkārtnē. Līdz ar to šogad pieprasījums pēc ceļojumiem ir atšķirīgs, salīdzinot ir iepriekšējo gadu, kad populārākās bija Kanāriju salas. "Šogad pieprasījums ir mazliet mainījies, jo Kanāriju salas izmaksu ziņā ir palikušas stipri dārgākas, palielinājušās cenas viesnīcās. Tas ir saistīts ar lielāku pieprasījumu, jo stipri mazāk cilvēku pasaulē brauc uz Ēģipti, tāpēc cenas pieaug tajos kūrortos, kuri ir pieprasīti," teica Kavaca.

Viņa sacīja, ka patlaban izmaksas viesnīcās Kanāriju salās ir līdzīgas cenām kvalitatīvās viesnīcās Dubaijā vai Taizemē, kur ir priekšrocība – garantēti silti laika apstākļi. No tuvākiem ceļojumu galamērķiem šā gada nogalē ļoti daudzi brauc uz Igaunijas SPA viesnīcām, kā arī ir populāri ceļojumi uz slēpošanas kūrortiem Eiropā. "Atšķirīgā tendence ir tāda, ka pieprasītas nav pasaules lielpilsētas un metropoles, pēc kurām bija pieprasījums iepriekšējos gados. Eiropas lielajās pilsētās joprojām ir bēgļi un vide tur vairs nav tik piemērota atpūtai un relaksācijai, kā bija iepriekš," teica Kavaca. Pēc viņas teiktā, masu tūrisma galamērķu vietā Latvijas iedzīvotāji šoziem izvēlas interesantākus un atšķirīgākus galamērķus.

Savukārt tūrisma pakalpojumu sniedzēja "Jēkaba aģentūra" ("Jēkaba ceļojumi") valdes priekšsēdētājs Uldis Alksnis aģe teica, ka pieprasījums pēc ceļojumiem gada nogali ir mazāks nekā pērn, jo ir mazāk brīvu dienu, ko veltīt atpūtai. Daļa cilvēku par ceļojumu iegādi gada nogalei domāja savlaicīgi, bet daļa to atlikusi uz pēdējo brīdi. "Ļoti daudz sāk domā par ceļojumu iegādi tad, kad neko vairāk nevar nopirkt. Šobrīd gandrīz vairs neko nevar piedāvāt. Visi avioreisi ir pilni, grupu ceļojumi arī nokomplektēti. Latvijā ir raksturīgi, ka cilvēki attopas decembrī, kad mēs vairāk nevaram neko pieprasītu piedāvāt. Vēl jau var kaut ko atrast, bet tas ir diezgan grūti," teica Alksnis.

Viņš piebilda, ka gada nogalē ir pieprasīts čarterreiss uz salu valsti Kaboverdi, kurp jau pirms diviem mēnešiem visas vietas bija izpirktas. Tāpat pieprasīta ir Taizeme. Pieprasījums pēc Kanāriju salām saglabājas pērnā gada līmenī. "Šogad uz Ziemassvētkiem un Jauno gadu ir mazāk brīvo dienu, līdz ar to pieprasījums pēc grupu ceļojumiem kopumā šogad bija mazāks nekā pērn, kad cilvēkiem bija vairāk brīvas dienas un viņi vairāk ceļoja," teica Alksnis. Lielo pieprasījumu pēc čarterreisu uz Kaboverdi var izskaidrot ar to, ka uz šo Atlantijas okeāna dienvidaustrumos esošo salu valsti ir nodrošināts tiešais reiss no Rīgas.

Tūrisma aģentūras "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša sacīja, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu būtiskas atšķirības pieprasījumā pēc ceļojumiem Ziemassvētku un Jaunā gada sezonā nav novērojamas. Visbiežāk ceļojumus svētku sezonas laikā iedzīvotāji plāno jau savlaicīgi, dažkārt pat 6-8 mēnešus pirms brauciena, jo, atstājot plānošanu uz vēlāku laiku, var nonākt situācijā, ka vairs nav brīvu vietu reisā uz izvēlēto galamērķi. Joprojām sastopami pēdējā brīža pieprasījumi.

Keiša atzīmēja, ka tūristi, kuri izvēlas sauli un siltu jūru, šoziem interesējas par atpūtu Kanāriju salās, Ēģiptē, Arābu Emirātos, arī Taizemē, Šrilankā, Maldīvu salās. Tradicionāli populāri arī šogad ir Eiropas Ziemassvētku tirdziņi un Santa Klausa apmeklējums Lapzemē. Tāpat "Latvia Tours" ir novērojis arī tūristu interesi par braucieniem uz tuvajām kaimiņvalstīm – Lietuvu, Igauniju un Zviedriju.

Savukārt Tūrisma aģentūras "Kolumbs" direktore Sanita Rugina teica, ka šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pieprasījums pēc ceļojumiem Ziemassvētkos un Jaunajā gadā ir palielinājies. Pieprasījumi ir aktuāli arī šobrīd, lai gan lielākā daļa no piedāvātajiem galamērķiem bija izpārdoti mēnesi pirms svētkiem. Taču tiem, kas tikai nesen ir izdomājuši svinēt svētkus ārpus Latvijas, vēl ir iespējams rezervēt variantus, kurp doties svētku laikā.

Rugina sacīja, ka populārākie ceļojumu galamērķi šā gada nogalē ir Roma, Barselona, Budapešta un Prāga. Savukārt tie, kas nevēlas doties ārvalstu ceļojumos, bet izvēlas mierīgu atpūtu, Jauno gadu var sagaidīt kādā no Baltijas SPA viesnīcām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!