Foto: LETA

Iepriekš paustās optimistiskās prognozes par šo gadu Ukrainas krīzes dēļ nācies mazliet samazināt, LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele.

Viņa norādīja, ka jo īpaši samazinājies Krievijas tūristu skaits. Tomēr arī ceļotāji no citām valstīm, ja vien uz Latviju jau nedodas gadiem ilgi un to labi nepazīst, "ir sabijušies".

Tāpat šogad ceļotāji plāno braucienu un rezervē naktsmītnes vēlāk nekā ierasts. Ziemele uzskata, ka arī tam pamats ir tas, ka "pasaule vairs nav tik prognozējama". 

Neraugoties uz to, šis gads būs labāks nekā iepriekšējais, bet Ziemele prognozē, ka pieaugums būs nevis iepriekš paredzētie 15%, bet gan 7-10%.

Viņa gan norāda, ka Latvijas iedzīvotāji biežāk apceļo savu zemi.

Tāpat šogad tūristi Latvijā tērē vairāk naudas: "Ja reiz brauc, tad tērē vairāk. Tā ir tendence, ko var pilnīgi viennozīmīgi apstiprināt. Ja atpūšas, tad atpūšas."

Lauku tūrismā nozīmīga tendence ir arī kāzu skaita kāpums. Savukārt populārākais tūristu galamērķis joprojām ir Latvijas galvaspilsēta. Rīga absolūti dominē un "ir galvaspilsēta gan Lietuvai, gan Igaunijai", smej Ziemele, norādot, ka teju visi tūristi, kas dodas uz Latviju, apmeklē arī Rīgu.

Cenas tūrismā aug, tomēr nav sasniegts pirmskrīzes līmenis. Pašlaik gan cenu kāpumam būtu jāapstājas, viņa atzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!