Foto: DELFI cc/by

Uz austrumiem no Andu kalniem, Kolumbijā, ir kāda brīnišķīga un unikāla upe - Caño Cristales. To mēdz dēvēt arī par Šķidro jeb Plūstošo varavīksni un Pieckrāsaino upi, jo tā ir zaigo visās varavīksnes krāsās un ir ļoti koša. Jāpiebilst gan, ka šo dabīgo displeju ar koši ziliem, zaļiem, sarkaniem un dzelteniem toņiem var apskatīt tikai dažus mēnešus gadā – no jūlija beigām līdz decembrim. Savukārt no janvāra līdz maijam tur iestājas sausuma sezona, un upe gandrīz pilnīgi izžūst, tādēļ tā tiek slēgta apmeklētājiem, lai ļautu dabas objektam atpūsties.

Upi košās krāsās izkrāso tās gultnē augošais ūdensaugs - Macarenia clavigera, kas ir visai cimperlīgs un, lai tas iegūtu spilgtās krāsas, tam nepieciešams noteikts ūdens augstums, gaisma un augsne. 

Jāsaka gan, ka vēl pirms aptuveni desmit gadiem Caño Cristales upe Kolumbijā bija praktiski nepieejama, komunistisko partizānu militārās darbības dēļ. Savukārt pašlaik šo teritoriju kontrolē Kolumbijas armija, padarot reģionu pieejamu un drošu ceļošanai. Tomēr jāpiebilst, ka drošā zona ir tikai 30 kilometru rādiusā ap La Makarena (La Macarena) pilsētu, ārpus tās valdība drošību vairs negarantē, raksta BBC.

Tā kā tūristi, kas devās apskatīt šo vienreizējo dabas parādību, bieži peldējušies neatļautās vietās, bradājuši pa aizsargājamo augu un citādi nodarījuši pāri dabai, pašlaik šī vieta ir atzīta par ļoti aizsargājamu, un to var apmeklēt tikai gida pavadībā nelielās grupās. Neparastajā teritorijā dienā tiek ielaisti līdz 200 cilvēki. Turklāt tajās retajās vietās, kur upē drīkst peldēties, aizliegts lietot sauļošanās aizsargkrēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!