Šogad vienā no pasaules sausākajām un karstākajām vietām pasaulē – Nāves ielejā, Kalifornijā, ASV, skatāma reta parādība – neparasti krāšņa savvaļas puķu ziedēšana parasti tuksnesīgajos laukos. Nāves ieleja par plaukstošu pļavu pārvēršoties aptuveni reizi desmit gados.

Kā Nāves ielejas nacionālā parka publicētā video stāsta vietējais reindžers Alans van Valkenburgs, kādu ziedošu puķi vai augu šeit varot atrast gandrīz vienmēr, bet tas, ka uzziedējusi visa pļava esot retums, un šogad Nāves ielejā tiekot sagaidīts īpaši krāšņs un ziediem bagāts pavasaris. Viņš zina stāstīt, ka šāds "ziedu sprādziens" kā šogad februārī esot novērojams reti – aptuveni reizi desmit gados. "Dzīvoju Nāves ielejā 25 gadus un esmu redzējis daudz ziedu. Esmu redzējis neticamus ziedu plaukšanas brīžus, esmu bijis ļoti aizgrābts redzot krāšņo ziedēšanu (superbloom) kā šogad, un tad aizdomājos, ka šeit ir tik daudz sēklu, kas gaida brīdi augt. Ja sagadās perfekti apstākļi, perfekta vētra un lietus, visas šīs sēklas var sākt augt vienlaicīgi!" saka reindžers.

Tā noticis arī šogad – ziedi un augi uzplaukuši tur, kur parasti ir sausas smiltis un kaili akmeņi. "Nāves ieleja tiešām uz mirkli pārvērtusies par dzīvības ieleju!" atzīst van Valkenburgs.
Tā gan būšot pagaidu parādība, jo jau drīz sausums un karstums atgriezīsies un iznīcinās visu dzīvo. Iepriekšējā superziedēšana šeit novērota 2005. gadā, raksta CNN.

Nāves ieleja ir viena no zemākajām, karstākajām un sausākajām vieta uz planētas Zeme. Tā slavena arī ar ļoti ilgajiem svelmes periodiem – mēdz būt gadi, kad termometra stabiņš nenokrīt zem + 40 grādiem vairāk nekā mēnesi. Nāves ielejas karstuma rekords tika fiksēts 1913. gadā +57 grādi pēc Celsija, kas joprojām ir arī visas ASV rekords.

Lai arī tās nosaukums liecina ko citu, šajā neparastajā vietā sastopama liela dzīvās dabas daudzveidība. Tāpat tūristi šurp dodas, lai redzētu neparastos smilšu un klinšu veidojumus. Vairāk informācijas par Nāves ieleju un tās nacionālo parku var atrast tā mājaslapā.

SuperBloom🌼 #radparks #npmillennials #superbloom #exclamationpoint

A photo posted by Oakey Daskas (@oakeydaskas) on Feb 20, 2016 at 9:13pm PST

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!