Foto: Shutterstock
"Meitai Bērnu slimnīcā uzlika ģipsi lauztai rokai, bet mums nākamnedēļ jālido uz Vāciju. Vai lidostas drošības kontroli ejot, nepieciešama ārsta izziņa, lai ceļotu? Jau iepriekš paldies," raksta lasītāja Aina.

Protams, dzirdēts, ka tad, ja pasažierim ir ievietots sirds ritma stimulators, tad nepieciešams īpašs dokuments, jo nedrīkst iet caur drošības skeneri, kas var sabojāt medicīnisko iekārtu. Arī grūtniecēm ir nepieciešama izziņa pirms lidošanas. Vai ir vēl kādi gadījumi? Kā ar ieģipsētiem lūzumiem vai protēzēm?

"Lidostā "Rīga" ārsta izziņa šādā gadījumā nav obligāta, tomēr jāņem vērā, ka iespējama papildu pārbaude, tāpēc ārsta izziņu, ja tāda ir, aicinām ņemt līdzi," uz lasītājas jautājumu atbild lidostas "Rīga" komunikācijas vienības vadītāja Elīna Prikule. Turklāt noteikumi paredz, ka visiem pasažieriem ir jāiziet lidostas drošības pārbaude. Invalīdus vai personas ar ierobežotām pārvietošanās spējām nepieciešamības gadījumā atbildīgie lidostas darbinieki var pārmeklēt ar rokām.

Arī aviokompānijām var būt savi noteikumi. "Ja pastāv pamatotas bažas par jūsu spēju droši veikt lidojumu bez papildu palīdzības lidojuma laikā, mēs paturam tiesības pieprasīt medicīnisku izziņu, kas apstiprina jūsu piemērotību ceļot ar aviopārvadājumiem. Izziņā ir jābūt ietvertai nepārprotamai medicīniskai atļaujai jums izmantot aviopārvadājumus," teikts aviokompānijas "Wizz air" mājaslapā, atzīmējot, ka, lai ceļojums būtu drošs un patīkams, vismaz 48 stundas pirms plānotā izlidošanas laika ir jāinformē aviokompānija par savu fizisko invaliditāti vai ierobežotajām pārvietošanās spējām, vai jebkādu citu stāvokli, kura dēļ nepieciešama medicīniskā aprūpe.

Savukārt nacionālās aviokompānijas "airBaltic" mājaslapā ir atrodama atzīme par lidošanu grūtniecības laikā. Tā ir droša, ja gaidības noris bez komplikācijām, taču visām topošajām māmiņām ieteikts konsultēties ar ārstu pirms aviobiļetes iegādes. "Ja grūtniecība noris bez sarežģījumiem, līdz 27. grūtniecības nedēļai (ieskaitot) ceļošanas ierobežojumu nav. Tomēr, lai novērstu iespējamu aizkavēšanos lidostā, iesakām paņemt līdzi mātes pasi, kurā norādīts vārds, uzvārds un grūtniecības posms. Topošajām māmiņām no 28. grūtniecības nedēļas līdz 35. nedēļas beigām ceļošanai ar lidmašīnu ir nepieciešama medicīniskā izziņa par veselības stāvokli un grūtniecības posmu. Medicīniskajai izziņai jābūt izdotai ne agrāk kā divas nedēļas pirms izlidošanas. Ja gaidāms vairāk nekā viens mazulis, lidot nav atļauts, sākot ar 35. grūtniecības nedēļu. Grūtnieces, sākot ar 36. gaidību nedēļu, "airBaltic" lidojumos netiek uzņemtas."

Topošajām māmiņām, kas nevar uzrādīt mātes pasi vai medicīnisko izziņu, kurā norādīts pašreizējais grūtniecības posms, var tikt liegta iekāpšana drošības iemeslu dēļ.

Ja māc šaubas par to, vai tiksiet ielaisti lidmašīnā medicīnisku jautājumu dēļ, noteikti vērts pirms ceļojuma sazināties ar lidostu vai aviokompāniju. Iespējams, vērts arī ārsta izziņu iztulkot angliski, lai nerastos sarežģījumi ārvalstu lidostās, tomēr šādas obligātas prasības nav.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!