Foto: Shutterstock

Ceļošana ir ārkārtīgi interesants hobijs, taču tas prasa ievērojamus finansiālos līdzekļus, tāpēc daudzi nespēj doties tālākos vai tuvākos braucienos tik bieži, cik vēlētos. Taču viss slēpjas plānošanā un līdzekļu tērēšanā, tāpēc iepazīstinām tevi ar noderīgiem padomiem, kā iespējams ietaupīt naudu ceļojuma laikā.

Lai dotos iepazīt tuvāk kādas pasaules valstis, braucienā tērējamā nauda ir jāsakrāj. Šajā rakstā apkopoti vienkārši naudas krāšanas veidi, kas palīdzēs doties ceļā pēc iespējas ātrāk, bet te – kā nopirkt labākās lidojumu biļetes.

Rūpīgi sagatavojies iepriekš. Protams, visu līdz pēdējai niansei izplānot nav iespējams, taču šāda plānošana noteikti palīdzēs līdzekļu taupīšanā. Piemēram, pirms ceļojuma vērts noskaidrot, vai un kuru banku automātos par naudas izņemšanu tiek iekasēta komisija, jo, iespējams, izdevīgāk ir naudu izņemt vēl pirms brauciena. Tāpat pieturēšanās pie konkrēti izskaitļota plāna palīdzēs ietaupīt līdzekļus – došanās, kur acis rāda, parasti beidzas ar ievērojamiem tēriņiem.

Sezonas produktu ēšana. Tieši maltītēm atvēlētā nauda sastāda vienus no lielākajiem tēriņiem. Ja vēlies naudu ietaupīt, nevajadzētu pārāk bieži apmeklēt restorānus un kafejnīcas, bet tā vietā izvēlēties pikniku kādā no tuvējiem parkiem, jo ārzemēs šāda prakse ir populārāka nekā pie mums. Tāpat veikalos ieteicams meklēt sezonai raksturīgus produktus, kuri noteikti būs lētāki, jo tajā laikā nav ekskluzīva prece.

Foto: Shutterstock

Nakšņošanas izvēle. Cilvēki nereti izvēlas apmesties kaut kur tālāk no pilsētas centra, lai ietaupītu papildus naudu, kuru viesnīcu vai hoteļu īpašnieki iekasē izdevīgās lokācijas dēļ. Taču ir vērts kārtīgi parēķināt, vai šāds variants patiesi ir izdevīgāks, jo katru dienu būs jāizmanto sabiedriskais transports, kura cenas arī var būt ļoti atšķirīgas. Tāpat transportā tiks pavadīts arī laiks, kas varētu tikt izmantots objektu apskatei, tāpēc vēlreiz vērts parēķināt, vai šāda izvēle patiesi attaisnojas.

Naudas taupīšanas nolūkos reizēm ceļotāji izvēlas naktsmājas meklēt ar koučsērfinga (couchsurfing) palīdzību – tā ir platforma, kurā vietējie iedzīvotāji dod tūristiem naktsmājas, neprasto par to samaksu. Kas tas īsti ir, lasi šajā rakstā, bet te iepazīsties ar ceļotāju pieredzi šādu naktsmāju izmantošanā.

Foto: Shutterstock

Dienas "bez ieejas maksas". Nereti dažādus muzejus reizi mēnesī var apmeklēt bez maksas – tas ir šķietams sīkums, taču tieši mazie tēriņi šur un tur veido lielas ceļošanas izmaksas. Apskati internetā jau iepriekš, vai tevis izvēlētajos objektos šāda iespēja ir, un varbūt laimēsies, ka tieši tajos datumos, kad tu apmeklē konkrēto vietu, "iekrīt" šī diena!

  • Šajā rakstā atradīsi veidus, kā ietaupīt uz transporta izdevumiem ārzemēs.

Palīdzība no vietējiem. Arī tu savā pilsētā noteikti ļoti labi zini, kur nopirkt lētākos dārzeņus, apavus vai atrast bezmaksas izklaides iespējas. Ārzemniekam pašam saviem spēkiem varētu būt diezgan grūti atrast pilnīgu informāciju internetā, taču vietējie noteikti zinās palīdzēt, tāpēc nekautrējies jautāt. Šādā veidā ne tikai ietaupīsi naudu, bet arī labāk iepazīsi cilvēkus, viņu domāšanu un kultūru.

  • Te aprakstīti ieteikumi, kā ietaupīt finansiālos līdzekļus, ja dodies ceļojumā uz siltajām zemēm.

Otrais variants. Šis ieteikums attiecas gan uz lidojuma biļešu izvēli, gan ēšanu, gan apskates objektiem – vienmēr meklē un izsver alternatīvos variantus. Iespējams, kāds lidojums prasīs ilgāku laiku vai uz ievērojamu objektu būs jāpaiet nedaudz ilgāk, taču "otrais variants" var palīdzēt tev ietaupīt ievērojami daudz naudas. Protams, reizēm alternatīvu atrast ir grūti, taču ieteicams to vismaz meklēt.

Rakstā izmantota informācija no "World of Wanderlust", "Huffpost" un "Forbes".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!